Foto: Dragana Udovičić, Printscreen

Skenira filmski festival

LAZAR RISTOVSKI: Fest odavno nije prozor u svet filma

Mali i stidljivi pomak su nove selekcije koje vraćaju srpski film na mala vrata. Država je mnogo stvari prepustila korumpiranoj struci, pa tako i kinematografiju, poručuje glumac

Pop kultura
> 00:00h

Lazar Ristovski pamti Fest skoro od svojih početaka 1972, a na ovogodišnjem izdanju borio se za nagrade s filmom „Dnevnik mašinovođe“ i nagrađen je za najbolju mušku ulogu. Glumac i producent uživao je da u Beogradu gleda filmove kao što su „Rubljov“ Tarkovskog, „Paklena pomorandža“ Kjubrika, Bergmanovi „Krici i šaputanja“, Šlendorfov „Limeni doboš“, a ne, kao danas, „potrošačko đubre“ iz Holivuda. - Fest je poslednjih godina distributerski festival i nema veze s nekadašnjim festivalom, koji je bio istinski prozor u svet filma i umetnosti. Mali i stidljivi pomak su nove selekcije koje vraćaju srpski film na mala vrata na nekada veliki Fest. Država je mnogo stvari prepustila korumpiranoj struci, pa tako i kinematografiju - kaže Ristovski. On se osvrnuo i na izjavu velikog glumca Žan-Mark Bara za Kurir koji kaže da je glumački zanat krao od njega. - Žan-Mark je veliki glumac i gospodin. Mogu reći da sam srećan što poznajem takvog čoveka. Lepo je čuti da je imao šta od mene da nauči. I ja sam imao šta od njega - kroz osmeh će glumac. Lazara posebno boli činjenica što njegov film nije videlo više ljudi. - „Mašinovođe“ nisu bile gledane u Srbiji kako smo očekivali. Da smo napravili loš film, pa da kažemo: „U redu, razumemo zašto film nije gledan.“ Ali mi smo napravili dobar film. Preko 40 festivala i preko deset značajnih nagrada po svetu to dokazuju. Ali šta vredi. Bljuvotine imaju po nekoliko stotina hiljada gledalaca. I te bljuvotine Filmski centar još nagrađuje stimulacijom za gledanost. Naš film neće biti stimulisan ni za kvalitet jer nije bio u Kanu, Veneciji i Berlinu - rekao je ranije Ristovski.

Mlade nade srpskog filma LUKA BURSAĆ: JA SAM FESTOVO KOPILE Poslednjeg dana festivala videćemo premijerno film „Afterparti“ kontroverznog reditelja Luke Bursaća, koji je dobio priznanje za najbolji debi. - Ja sam dete Festa, začeto neplanirano i sticajem okolnosti. U stvari, ja sam više Festovo kopile. Desilo se, eto tako, da bez naročite namere gostujem već drugi put i svaki put se potrudim da iz toga izvučem sve što mogu i ono što nemam. Kao kad vas bogati otac pozove na porodični ručak svoje nove porodice, a vi mu ukradete parfem ili svećnjak.

Mračna priča Bojana Vuletića osvojila četiri nagrade TRANZICIJA JE POJELA SVOJU DECU Na Fest stiže pravo sa Berlinala „Rekvijem za gospodu J.“ Bojana Vuletića koji nosi Mirjana Karanović. - Ovo je pre svega crna komedija, o tranziciji koja je pojela svoju decu, o ljudima koji su oduvek radili pošteno, pa nisu uspeli da se snađu u novom vremenu tranzicije, u kojem vladaju korupcija, birokratija i dupli moralni aršini. Ti ljudi više nemaju nadu - rekao je Vuletić, koji je nagrađen za najbolji film, režiju, scenario, dok je najbolju žensku ulogu ostvarila Mira Karanović.

LJUBOMIR RADANOV