Foto: Shutterstock

Revolucionarno otkriće naučnika u Moskvi

RUSKI LEK ZA RAK STIŽE U SRBIJU? Lečenje malignih bolesti putem nanočestica!

Pacijenti oboleli od malignih oboljenja sa oduševljenjem su dočekali vest da su eminentni ruski naučnici otkrili novu revolucionarnu metodu za lečenje kancera, a srpski onkolozi kažu da bi klinička istraživanja efikasnosti ove metode uskoro mogla da budu sprovedena i u Srbiji!

Društvo
> 23:14h

Naime, naučnici s moskovskog državnog univerziteta Lomonosov, u saradnji s evropskim kolegama, pronašli su način da istovremeno dijagnostikuju i leče rak, a nova metoda podrazumeva korišćenje nanočestica silicijuma za otkrivanje i uništavanje ćelija raka pomoću ultrazvuka. Ovakav vid lečenja, navodno, nije štetan za zdrave ćelije. Naučni odbor - Metoda koju su predstavili ruski naučnici teoretski ima smisla. Međutim, kao i za svaku novu terapiju, potrebno je da se urade klinička istraživanja. Očekujem da bi s njima moglo vrlo brzo da se krene i kod nas. Naša zemlja ima eminentne lekare koji su cenjeni u svetu i već smo učestvovali u velikom broju sličnih istraživanja, pa je vrlo verovatno da bi ruski naučnici kontaktirali s nama i tim povodom - kaže za Kurir poznati srpski onkolog dr Vladimir Kovčin, koji napominje da bi u tom slučaju kod nas bio formiran naučni odbor, a ako se istraživanje pokaže opravdano, onda i etički odbor. - Potom bi se tražila dozvola od Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) i moglo bi da se počne s primenom na našim pacijentima. Međutim, treba biti vrlo oprezan i ne nadati se preuranjeno. Za svojih 35 godina prakse mogu da kažem da se više puta pojavljivala informacija da je nađen lek za rak, a to se, nažalost, nikada nije desilo - navodi dr Kovčin. I dr Ana Jovićević Bekić, epidemiolog u Institutu za onkologiju i radiologiju, ističe da, uprkos brojnim istraživanjima, leka za kancer još uvek nema, što danas mnogi zloupotrebljavaju i ozbiljno bolesnim pacijentima prodaju maglu. Petrolej i kerozin - Pacijentima su se prodavali preparati koji sadrže varikinu, petrolej i kerozin, a oni su se čak davali i deci. Pacijenti moraju znati da zasad ni za jednu metodu alternativne medicine nije dokazano da može izlečiti malignu bolest. Voće, povrće i zdrava ishrana, kao i fizička aktivnost mogu podići imunitet, a razne biljke i čajevi mogu ublažiti neke simptome koji su posledice terapije, ali zasad leka za kancer nema - objašnjava Bekićeva.

Marko Živić, glumac Za izlečenje potrebni sreća i optimizam Glumcu Marku Živiću pre devet godina ustanovljen je kancer na jednjaku i želucu. Operisan je na Prvoj hirurškoj klinici u Beogradu. Danas, kako kaže, s mukom se priseća tog perioda. - Nisam koristio nikakve alternativne metode. Jedina metoda je medicina, znanje, sreća i pozitivan stav - kaže Živić.

Dejan Pantelić, voditelj Nakon lečenja imao 59 kilograma Voditelju Dejanu Panteliću 2012. godine dijagnostikovan je kancer krajnika. Nakon dve operacije u Beogradu, Panteliću su, kako je pričao, prijatelji pomogli da prikupi novac za lečenje u poznatoj klinici u Nemačkoj. Nakon terapije vratio se u Beograd sa 59 kilograma. - Iako sam bio u emotivno teškom stanju, trgao sam se i shvatio da moram da počnem da se borim - rekao je tada Pantelić. Vojislav Šešelj, političar Pomogli mu Jadrankin hleb i aronija Vojislav Šešelj, lider SRS, nedavno je za Kurir podelio da su najnovija istraživanja pokazala da više nema tragova karcinoma debelog creva, dok mu metastaza na jetri miruje. - Jedem isključivo crni hleb koji sprema Jadranka. Mesi ga od ječma, heljde, integralnog brašna i dodaje razne semenke - rekao je Šešelj, koji ujutro pre jela pije i sok od sibirske aronije. Maja Volk, dramaturg Sve polazi iz glave Maja Volk, spisateljica i dramaturg, više godina se borila protiv raka i ona smatra da su joj u tome najviše pomogli psihoterapija i zdrava ishrana. - Kancer znači da si od muke počeo da jedeš sam sebe. Prvo čovek mora da reši to sa sobom, a onda je za podizanje imuniteta potrebno koristiti zdravu ishranu. Preporučujem voće, povrće, semenke, klice. To nije hrana za bolesne, to bi trebalo da bude hrana za sve.