Foto: Ministarstvo Spoljnih Poslova

Pozvana u ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske

ZBOG SPOMENIKA MILANU TEPIĆU: Ambasadorki Srbije u Zagrebu uručena protestna nota

BEOGRAD - Ambasdorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić pozvana je danas u hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova gde joj je "uložen usmeni oštar protest" zbog odluke Vlade Srbije da podigne spomenik narodnom heroju Milanu Tepiću, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Politika
> 14:36h

Hrvatska je ocenila, kako je preneo Dačić, da je neprihvatljivo i da šteti bilateralnim odnosima "podizanje spomenika čoveku koji je samoubilačkom akcijom prouzrokovao smrt 11 hrvatskih branitelja i neutvrdjenog broja regruta iz JNA".

"Ovakav čin hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova pokazuje da apsolutno nisu u stanju da pogledaju u svoje dvorište", izjavio je Dačić na konferenciji za novinare i dodao da je ambasadorka Nikolić "apsolutno odbila te kritike".

Podsetivši da je Predsedništo SFRJ proglasilo Tepića za narodnog heroja, Dačić je rekao da je potez hrvatske vlade "tragikomičan" i da pokazuje da Hrvatska ne može da u međunarodnim, a posebno u bilateralni odnosima sa Srbijom traži ono što spaja, a ne ono što razdvaja.

"Mi smo spremni da razvijamo saradnju i dobrosusedske odnose, ali sa druge strane ne postoji nikakva osuda pokušaja rehabilitacije fašističke prošlosti", rekao je Dačić.

Vlada Srbije je prošle sedmice odlučila da u Beogradu bude podignut spomenik Tepiću povodom 25 godina od njegove pogibije.

Major MilanTepić je, prilikom napada na kasarnu JNA u Bjelovaru, u septembru 1991. godine, ne želeći da neprijatelju prepusti oružje, digao u vazduh vojno skladište i sebe, pri čemu je ubijeno 11 hrvatskih vojnika.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 07.03.2017

(Foto: Ministarstvo spoljnih poslova)