Foto: Printscreen YouTube

Nije gotovo

PREOKRET U AFERI DNEVNICE: Premeštena sekretarica iz kancelarije premijera, ali to ne znači krivicu

Sandra Zeljko, sekretarica u Kancelariji hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, jutros je premeštana iz kancelarije predsednika Vlade na drugo radno mesto administrativne sekretarice, ali van Vlade.

Hrvatska
> 00:00h

Sandra Zeljko je bivša tajnica Tomislava Sauhe, kog DORH sumnjiči za izvlačenje novca preko lažnih putnih naloga, a koji je u svojoj odbrani upravo teretio Sandru Zeljko.

Nakon što je Sauha sproveo svoju privatnu istragu u kojoj se utvrdilo da se ispisivanje lažnih naloga nastavilo i posle njegovog mandata, to Zeljko stavlja u nepovoljan položaj.

Sauha, koji je bio uhapšen i koji tvrdi da nije kriv u 'aferi dnevnice', u ponedjeljak je, na sostvenu inicijativu, došao u Uskok kako bi prijavio nepoznatog počinioca zbog indicija da su se sumnjive isplate po nalozima u Vladi odvijale i nakon njegova odlaska sa dužnosti, odnosno u mandatu Tihomira Oreškovića. Pre pritvaranja u Remetincu, Sauha je rekao: "Ovo je ozbiljan slučaj. Bit će moja reč protiv njezine", misleći na Sandru Zeljko.

Premeštaj Zeljko na novo radno mesto nezvanično je potvrđen u Vladi, a saznaje se da je premijer Andrej Plenković usmeno zatražio od dvojice svojih najbližih saradnika da sprovedu istragu da li se nastavila praksa fiktivnih putnih naloga i za period koji nije zahvatila državna revizija i nakon mandata SDP-ove vlade.

Kada se utvrdilo da postoje nepravilnosti, Plenković je pje nekoliko dana (ne zna se tačno kada ) obavestio glavnog državnog tužioca Dinka Cvitana o tim saznanjima, a juče ga je pozvao u Vladu na zadnji razgovor.

Nakon toga pozvao je Cvitana da mu se pridruži na konferenciji za štampu i tako u Vladi neslužbeno objašnjavaju zašto je glavni držani tužilac prisustvovao konferenciji.

Budući da je otkriveno da su se lažni putni nalozi ponavljali u 2016. godini pa i u samom mandatu premijera Plenkovića, a budući da putne naloge potpisuju šefovi kabineta to znači da se i na tim putnim nalozima nalaze potpisi Nevena Zelića, šefa kabineta Tihomira Oreškovića, ali i Davora Božinovića koji je šef kabineta Andreja Plenkovića.

Nije poznato koliko je spornih putnih naloga pronađeno u 2016. godini, a koji bi bili ponezani sa Oreškovićevom i vladom Andreja Plenkovića.

(EPK)