Foto: Shutterstock

Tihi rat

TURSKI ŠPIJUNI VRŠLJAJU NEMAČKOM: Pojačan rad službi nakon zatezanja odnosa dve zemlje

Nemačka vlada saopštila je danas da je primećen veliki porast turskog špijuniranja unutar Nemačke, gde rastu tenzije sa brojnom turskom zajednicom uoči referenduma o proširenju ovlašćenja predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, zakazanog za idući mesec, prenosi Rojters.

Planeta
> 00:00h

Odnosi između Nemačke i Turske pali su na najniži nivo zbog problema oko turskih političkih mitinga na teritoriji Nemačke koji za cilj imaju da obezbede podršku dijaspore za referendum, a kontinuirano opadaju od propalog državnog udara u julu prošle godine.

Savezna kancelarija za zaštitu ustava (BfV) primetila je veliki porast obaveštajnih napora Turske u Nemačkoj, navodi se u saopštenju kancelarije, bez daljih detalja. Glavni savezni tužilac Nemačke pokrenuo je u januaru istragu o mogućoj špijunaži sveštenika poslatih iz Ankare u Nemačku.

Predsednik BfV Hans-Georg Masen naglasio je svoju zabrinutost oko tenzija između Turaka desničara u Nemačkoj i pristalica Kurdske radničke partije (PKK).

"Postoji opanost od sukoba između desničara i pristalica PKK, zbog toga što postoji ogroman potencijal za opasnost u obe grupe", rekao je Masen.

Masen se nije dotakao problema špijunaže. Rekao je novinarima u januaru da nemačka neće tolerisati obaveštajne operacije Turske na teritoriji nemačke države.

Nemački i turski ministri spoljnih poslova, Zigmar Gabrijel i Mevlut Čavušoglu, sastali su se ranije danas da, između ostalog, razgovaraju i o mitingu koji bi Erdogan trebalo da održi u Nemačkoj.