Foto: AP

Skandal

CIA ZLOUPOTREBILA PUTINA: Vikiliks otkrio da prislušne stanice zovu po ruskom predsedniku

U poverljivim dokumentima američke Centralno-obaveštajne agencije (CIA), koje je nedavno objavio Vikiliks, otrkivene su tajne prislušne stanice agenata CIA za koje se veruje da su nazvane po ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, piše RT.

Planeta
> 00:00h

Prema objavljenim podacima, CIA poseduje pet tajnih prislušnih stanica koje se zovu "Džepni Putin".

Te prislušne stanice koriste se kako bi se nadgledali uređaji poput kompjutera i telefona, koji su hakovani pomoću štetnog softvera CIA. Prislušne stanice "Džepni Putin" su virtuelne i nalaze se na serveru CIA.

Njih koristi Filijala za operativnu podršku CIA, koja se ponaša kao posrednik između operativnog kadra CIA i osoblja za tehničku podršku te agencije.

Iako se u dokumentima koje je objavio Vikiliks ne navodi gde se koriste "Džepni Putini" niti sadržaj koji se pomoću njih prikuplja, prislušne stanice koriste se za praćenje i komuniciranje uz pomoć štetnog softvera, koji je već zahvatio kompjutere i druge uređaje.

Vikiliks je nedavno objavio više od 8.000 strogo poverljivih dokumenata CIA koji, kako tvrdi, pokazuju kako je ta obaveštajna agencija stvorila i sprovodila hakerski program širom sveta.

Dokumenta, za koje Vikiliks u saopštenju kaže da predstavljaju "najveće otkriće ikada", navodno pokazuju da je CIA zloupotrebljavala brojne proizvode velikih svetskih kompanija.

Reč je o android telefonima "Gugla" i ajfonu "Epla", kao i operativnom sistemu Vindouz kompanije "Majkrosoft i telefizorima marke "Samsung" koje je CIA pretvarala u, kako se kaže, svoje oruđe i skrivene prislušne uređaje.

Tranša objavljenih dokumenata nosi naziv "Vault 7", a nastali su u periodu od 2013. do 2016. godine.