Foto: Shutterstock

Nedelja svesti o mozgu 2017.

OTKRIJTE ZAŠTO UČITE I JEDETE NOĆU: Mozak u zemlji snova! Neverovatna izložba u Galeriji SANU!

BEOGRAD - U okviru međunarodne manifestacije "Nedelja svesti o mozgu 2017" 13. marta u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti biće otvorena izložba "Mozak u zemlji snova".

Beograd
> 00:00h

Tradicionalno, treće nedelje marta u Beogradu održava se jedina manifestacija u celini posvećena fascinantnim tajnama čovekovog mozga - "Nedelja svesti o mozgu". Manifestacija će do 18. marta obuhvatiti zanimljiva predavanja iz oblasti neuronauka, tribine, posete laboratorijama, interaktivne radionice, izložbe i bogat program posvećen najmlađima.

Foto: Stefan Jokić

"Nedelja svesti o mozgu" sa sloganom "Mozak u zemlji snova", pokušaće da približi i razotkrije tajne mističnog sveta spavanja i sanjanja, a to je i tema izložbene postavke u Galeriji nauke i tehnike SANU. Renomirani predavači Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije tokom trajanja manifestacije govoriće o demenciji sa ranim početkom, povećanoj pospanosti kod ljudi (hipersomnijama), vezi između Mocarta, rokenrola i mozga, glavoboljama, Alchajmeru, bolesti i poremećajima neuromišićne spojnice, kao i mnogim drugim predmetima neuronaučnih istraživanja.

Stručnjaci sa Instituta za histologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu razotkriće istinu o regeneraciji nervnih ćelija, noćnom učenju i ishrani u kasnim satima. Zainteresovani će na predavanjima biti u mogućnosti da saznaju o uticaju buke na spavanje, načinu na koji kosmonauti spavaju, kako donosimo odluke, povezanosti čoveka i kompjutera, negativnim uticajima nedostatka sna i drugim zanimljivim temama.

Program "Nedelje svesti o mozgu" čine i zabavne radionice za decu koje će biti održavane svakog dana u određenim terminima, dok će u subotu, 18. marta, u Galeriji nauke i tehnike program "Mozak u vožnji iz snova" biti u potpunosti posvećen najmlađima i podrazumevaće brojne edukativne i interaktivne aktivnosti.Edukativni, naučnopopularni, umetnički i tribinski program manifestacije održaće se u prostorijama Galerije nauke i tehnike SANU, Studentskom kulturnom centru, Kulturnom centru Beograda i na drugim lokacijama u Beogradu."Nedelju svesti o mozgu" već sedmu godinu zaredom organizuju mladi naučnici i entuzijasti Studentske sekcije Društva za neuronauke Srbije.