Foto: Fonet AP

Novi obrt

GRUEVSKI PLANIRA FORMIRANJE PARAVOJSKE: Regrutuje one koji su posao dobili preko njegove partije

Lider partije VMRO-DMNE Nikola Gruevski možda planira formiranje paravojske kako bi sprečio da stranke SDSM i DIU, koje su dobile većinu na izborima formiraju Vladu.

Severna Makedonija
> 00:00h

Ovaj scenario je moguć jer Ustav zabranjuje da predsenik države Đorđe Ivanov izvede vojsku na ulice, što je plan za koji se špekuliše da se sprema u dogovoru Ivanova i Gruevskog.

U javnosti se sve više šire glasine da je formiranje paravojske izgledno, a da će regrutovani biti ljudi koje su za vreme vlade VMRO-DPMNE dobili državni posao.

Informaciju o regrutaciji potvrđuju i građani kojima je ona iznesena u vidu upitnika koji su zaticali na radnim mestima i koji je sadržao i pitanje da li su spremni da zaštite svoju državu i da se pridruže vojsci.

VMRO-DPMNE negira ove glasine i tvrde da su one delo SDSM, čiji lider Zoran Zaev po njima pokušava da izbegne krivičnu odgovornost.

Stručnjaci za bezbednost kažu da bi takva odluka u suprotnosti sa zakonom, ali i sa realnošću, jer je pre nekoliko godina usvojen zakon kojim se predviđaju visoke kazne za sve makedonske građane koji učestvuju u stranim paravojnim formacija.

(Sloboden pečat)