Foto: Privatna Arhiva

Iver ne pada daleko od klade

ALEKSANDRA JE JEDINSTVEN PRIMER: Igrala je za reprezentaciju svoje zemlje u odbojci i košarci

Aleksandra Delčeva je jedinstvena u istoriji svoje zemlje. Iako ima samo 29 godina Delčeva je do sada sa velikim uspehom igrala za reprezentaciju Bugarske u odbojci i košarci.

Košarka
> 00:00h

Aleksandra potiče iz sportske porodice jer je otac Saša bio vrsni košarkaš, a majka Aleksandra Kremena odbojkašica. Počela je da se bavi sportom kada je na 12. rođendan dobila košarkašku loptu od oca. Međutim, stariji brat Janko je ranije počeo da trenira odbojku i tako povukao mlađu sestru u ovaj sport.

Aleksandra Delčeva u Francuskoj, Foto: Privatna arhiva

Prvi klub u karijeri je bio Levski iz Sofije, gde je ostala do 18. godine kada postaje članica gradskog rivala Slavije.

Prvi profesionalni ugovor je potpisala za mesečnu platu od 250 evra. Zaigrala je i za nacionalni tim, pa je dobrim igrama privukla pažnju inostranih klubova. Tako je 2008. godine bogatu ponudu poslao francuski tim Sen Klod iz Pariza.

Izvod iz francuskih novina o Aleksandri, Foto: Privatna arhiva

Po završetku ugovora u Francuskoj Delčeva je odlučila da se vrati u Slaviju. Međutim, ženski odbojkaški klub ovog kluba je u međuvremenu prestao da postoji, pa je sticajem okolnosti 2008. godine počela da trenira sa ženskim klubom Slavija.

Aleksandra sa bratom Jankom i kućnim ljubimcem Marijačijem, Foto: Privatna arhiva

Tadašnji trener kluba odlučio je da je testira. Morala je da izvede 10 slobodnih bacanja. Pogodila je sedam, što je bio znak za trenera da poseduje talenat. Toliki da je Slavija posle samo sedam dana treninga u košarci odlučila da joj ponudi ugovor. Veliki napredak koji je pokazala bio je dovoljan i selektoru košarkaške reprezentacije Bugarske Hoze Mariji Busetu da je pozove u nacionalni tim.

Usledila je inostrana karijera u jakim košarkaškim ligama, poput Italije i Češke, a trenutno nastupa u Francuskoj.

Deset godina posle odbojkaške karijere u Francuskoj, Aleksandra Delčeva igra košarku u ovoj zemlji, takođe u Parizu.

Aleksandra u svojoj karijeri ima bronzanu medalju sa Balkanskih igara na turniru koji je održan u Srbiji. Njen tadašnji selektor je bio Srbin Dragan Nešić.

Aleksandra Delčeva sa majkom i ljubimcem Marijačijem, Foto: Privatna arhiva

Na pitanje koji sport više voli, Aleksandra odgovara.

"Volim odbojku kao igru jer je inteligentan i lep sport. Ali, više volim košarku. Košarka je dinamičniji sport, u svakoj sekundi može da se desi nešto novo. Bilo mi je mnogo teško da naučim da u ovom sportu postoji kontakt sa igračima iz protivničkog tima. Trebalo mi je godinu ili dve da naučim sve pozicije, ili kako ljudi vole da kažu, da se "guram". Košarka je fizički daleko teži i zahtevniji sport", kaže Aleksandra Delčeva.