Žitelji Glašinca i Izvora

MEŠTANI U STRAHU: Isekli nam plastenike, umrećemo od gladi!

Neko je uništio 52 plastenika. Spremili smo sadnju krastavaca, paradajza, paprike, u nekima je već bila salata. Sad nam je ugrožena egzistencija, jadaju se poljoprivrednici

Srbija
> 17:20h

U selima Glašinac i Izvor, u opštini Žitorađa, za samo jednu noć zasad nepoznate osobe oštetile su najlone na 52 plastenika u vlasništvu 12 poljoprivrednih proizvođača. Sve se to dešavalo u prečniku od nešto manje od jednog kilometra, piše portal Prokuplje.mojkraj.rs. To su plastenici koji su pripremljeni za sadnju ranog povrća, a šteta se procenjuje na oko 25 miliona dinara. Slučaj je prijavljen policiji, koja je izvršila uviđaj. - Ovih dana je trebalo da u plastenike sadimo krastavac, paradajz, papriku, u nekima su već bili zasađeni rana salata i spanać. Sada smo u nemilosti jer nam je ugrožena egzistencija. Svi živimo od poljoprivrede i sada ne znamo šta dalje - kaže za portal Zoran Ilić iz sela Glašinca.

On dodaje da pokušavaju da saniraju štetu tako što najlon na plastenicima lepe lepljivom trakom, ali je sve to nesigurno. - Novac za nove najlone za plastenike nemamo jer sam samo ja uložio više od 350.000 dinara do sada. Ostaje da krpimo što se spasti može i da se molimo bogu da ne duva jači vetar da nam sve uništi - dodaje Zoran. Podseća da su pojedini meštani uložili sve što su imali kako bi napravili plastenike. - Komšija je prodao krave da kupi najlon i sve što je potrebno da napravi nekoliko plastenika. Sada je i njemu sve uništeno. U ataru susednog sela Izvor ista slika. - Imao sam dva velika i devet manjih plastenika. Sve je bilo pripremljeno, a za dan-dva trebalo je da krene sadnja. Sada ne znam šta da radim, odakle mi preko 1.000 evra za nove najlone - priča Nebojša Mićić iz Izvora kod Žitorađe. Nisu pošteđeni ni plastenici s povrćem koji su zasađeni tokom zime, zbog čega će proizvođači pretrpeti i dodatnu štetu. Naglašavaju da će se prihod smanjiti bar za 50 odsto.

Misterija NESTALA STRUJA U VREME ZLOČINA Da su počinioci nedela sve dobro isplanirali, meštani ističu činjenicu da je te večeri u Glašincu nestajala struja na pedesetak minuta. Veruju da su bile najmanje dve osobe, sudeći po otiscima stopala. Oštećeni ne isključuju mogućnost da je seču plastenika naručila konkurencija.