Foto: PrintScreen YT

Ta boja je pouzdana, a evo i zašto...

DIZNIJEVA TAJNA: Iznenadićete se kada čujete zašto junakinje uvek nose HALJINE PLAVE BOJE

Pepeljuga, Elza iz Snežnog kraljevstva, Jasmin iz Aladina, uspavana lepotica i mnoge druge junakinje Diznijevih crtanih filmova često nose odeću plave boje.

Zanimljivosti
> 00:00h

Ukoliko ste se ikada pitali zbog čega je to tako, imamo odgovor. Plava boja prvenstveno predstavlja nebo. Nebu se radujemo. Plava je pouzdana. Čak i kada je oblačno, znamo da je tamo – otkriva njenu simboliku Leatris Ajsman, izvršna direktorka “Instituta Pantone Color” za boje. Odevajući ženske likove u plavu boju, Dizni ih na vrlo suptilan način osnažuje, te im daje dodatnu važnost.

Međutim, tim trikom se ne koriste samo animatori, već i producenti dugometražnih filmova koji su u plavo obukli Doroti iz “Čarobnjaka iz Oza”, Mistik iz “X-Men” serijala ili pak Laru Kroft u originalnoj “Tomb Raider” video-igri.

"Plava odeća ima aktivnu snagu, praktična je, s njom mogu da se rade mnoge stvari", otkrila je kostimografkinja Žaklin Duran koja je osmišljavala kostime Eme Votson u filmskoj adaptaciji animiranog filma “Lepotica i zver”. Svetlo plava boja ima dozu prefinjenosti.

"Bele je jedina koja nosi plavu u njenom selu. Na taj način se ističe od drugih, ali i svog okruženja", dodala je kostimografkinja.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) INVAZIJA U NJUJORKU: Diznijevi i akcioni junaci spopadali prolaznike na ulici