Foto: Promo

Vežbajte svoje talente na Androidu

Četiri Android aplikacije kojima će se kreativci oduševiti

Kreativci širom sveta tvrde da su korisnici Eplovih (Apple) uređaja u daleko boljem položaju kada je izbor aplikacija i različitih softvera u pitanju.

Edukacija
> 10:48h

Zašto je to tako, nismo sigurni, ali je činjenica da je iOS platforma više okrenuta kreativnim sferama poslovanja nego što je to kod Androida. Bilo da je reč o dizajnu, pisanju, marketingu ili nekoj od grana umetnosti, mišljenja su manje-više ista.

Ipak, programeri i dizajneri širom sveta odlučili su da promene tu situaciju i počeli su da kreiraju aplikacije koje će kreativci moći da koriste i na svojim Android uređajima, kojih, posebno na našem tržištu i dalje ima više nego Eplovih.

Pratili smo njihova otkrića, pa vam danas predstavljamo najbolje programe koje možete koristiti ako radite u kreativnoj industriji.

Photoshop Sketch

Iako nema veze sa samim Photoshopom, Adobe je odlučio da isto ime dâ i ovoj aplikaciji, što je svakako pomoglo njenoj reputaciji.

Što se tiče njenih funkcionalnosti, dopašće vam se mogućnost da crtate gde god da se nađete. Na raspolaganju vam je veliki broj olovaka, četkica, boja, markera i različitog pribora za crtanje koji vam može pasti na pamet. Ako imate ideju, a nemate papir pri ruci, dovoljno je da otvorite ovu aplikaciju i ubeležite to o čemu ste razmišljali.

Ovo će se sigurno dopasti dizajnerima, jer najbolje ideje nekada dođu u neočekivanim trenucima, a ono što je uvek uz njih, naravno, jeste telefon.

Cardboard Camera

Bilo da se bavite fotografijom, ili ste zainteresovani amater koji je do sada video nekoliko inovacija na društvenim mrežama i internetu, sigurno ste zapazili trodimenzionalne panoramske fotografije koje se prikazuju u 360°C.

Jedino što je potrebno jeste da vaš telefon to podržava i da imate instaliran dodatak Google Plugin koji će vam pomoći da ovakve fotografije otvarate. Veliki broj kreativnih agencija, kao i profesionalaca uveliko koristi ovakav način beleženja, a oni najbolji čak uspevaju da kombinuju prikaz sa zvukom, što dodaje još jednu zanimljivu notu celoj priči.

Prisma

Iako je tržište preplavljeno aplikacijama za obradu fotografija i dodavanje specijalnih efekata, Prisma je 2016. godine postavila ozbiljne rekorde.

Jedna od zanimljivih prednosti jeste to što bilo koju fotografiju da postavite ova aplikacija će je u kratkom roku obraditi tako da izgleda kao da su je naslikali poznati slikari.

Ako je uporedite sa većinom drugih softvera koji rade slično, uvidećete veliku razliku u kvalitetu, budući da ona koristi veštačku inteligenciju za prepoznavanje konkretnih tačaka na fotografiji, odnosno na slici, kako bi potom od toga napravila umetničko delo. Ukoliko je niste do sada isprobali, krajnje je vreme.

Capture CC

Ova praktična aplikacija biće najkorisnija dizajnerima koji već imaju iskustva sa Adobe paketom. Naime, ona poseduje mogućnost da prepozna i sakupi boje s fotografija koje ste napravili, tako da ih kasnije možete koristiti za kreiranje različitih elemenata i njihovo uklapanje u postojeće vizuelno rešenje.

Velika prednost je i gotovo automatska sinhronizacija, tako da možete koristiti sve što ste napravili u okviru Capture CC-a i u ostalim programima Adobea. Ono što će se ilustratorima posebno dopasti jeste mogućnost za izvlačenje vektorskih crteža iz Adobe Ilustrator softvera.

Isprobajte program obavezno i otkrijte sami preostale funkcije.

Ove aplikacije su savršen dokaz da kreativna industrija može da se pohvali i softverima u ovom segmentu. Dizajneri će se posebno obradovati svim novitetima koji su se pojavili, kao i onima koji nas tek očekuju. Ako do sada niste imali prilike da usavršite svoje slikarske veštine, onda obavezno upišite obuku za dizajnera i saznajte kako da primenite svoj talenat u praksi i počnete da zarađujete od njega. A sve ovo možete koristiti za sjajnu vežbu iz koje može da se izrodi i neki kvalitetniji krajnji proizvod.