Foto: Bundesheer.at

Zaplenjeno 90 kilograma heroina

PODGORIČKI DILER UHAPŠEN U BEČU: Drogu prodavali preko interneta!

BEČ - Austrijska policija uhapsila je više osoba sa područja nekadašnje Jugoslavije zbog sumnje da su članovi organizovane kriminalne grupe koja je švercovala heroin.

Austrija
> 21:14h

Kao vođa grupe označen je Podgoričanin Dejan Jaćimović, star oko 30 godina, kod koga je pronađen crnogorski pasoš na to ime i prezime. U pomenutoj akciji zaplenjeno je oko 90 kilograma heroina, koji je bio sakriven u jednom stanu u Beču. Ukupno je uhapšeno šest lica, a na saslušanju su se svi branili ćutanjem. Osumnjičeni Jaćimović je uhapšen u restoranu u centru Beča, a u toku su provere dokumenata koja su kod njega pronađena.

Kriminalistička policija u Beču ovu istragu vodi već dve godine, a grupa je pošiljke droge ugovarala preko interneta. Policija je pre dve godine došla do operativnih podataka da se na teritoriji Beča distribuiraju veće količine narkotika i da iza tog posla stoji grupa sa prostora bivše Jugoslavije. Inspektorima je trebalo više od godinu dana da uđu u trag, a sve je rezultiralo hapšenjem manje grupe čiji je organizator Jaćimović, u čijem pasošu piše da je iz Podgorice.

Ekipa je funkcionisala u grupama od dve soobe, koje su pakovale heroin u manjim količinama, a zatim ugovarale preprodaju preko interneta. Inspektorima je bilo otežano da im uđu u trag jer su u Austriju ulazila po dva člana grupe, koja su se zadržavala po mesec dana a zatim su ih zamenjivala druga dva člana i tako ukrug. Oni su svoju “robu” prodavali uličnim prodavcima duž linije metroa od Otakringa do Simeringa.

Opsežnom istragom otkriveno je da je krijumčarenje stotina kilograma droge vredne između 10 i 20 miliona evra. Kada su istražitelji ušli u trag ovoj grupi, švercovanje droge je bilo otežamo, a brojne isporuke su i propale. Grupa je iznajmljivala stanove u Beču, gde su drogu prepakivali u manja pakovanja. Jaćimović je bio organizator posla. Nabavljao je heroin i organizovao njegovo prebacivanje iz Albanije ka Austriji. Njegov zadatak je bio da drogu prebaci i da iznajmi stanove za člkanove grupe, dok su drugi članovi ekipe imali zadatak da pronađu kurire i lica koja će za dnevnicu da rasturaju drogu ulicama Beča. (Dan)