Foto: AP

PRODAJU ARANŽMANE NA IRAČKOM RATIŠTU: Agencija ponudila zimovanja u blizini Mosula, i ima turista!

Na samo tri sata vožnje od Mosula, grada koji je poslednje uporište boraca Islamske države i u kom se svakodnevno odvijaju stravične borbe i stradanja, možete otići na skijanje i baviti se zimskim sportovima.

Planeta
> 00:00h

Džejms Vilkoks, čija agencija nudi ovakve aranžmane, kaže da oni nisu samo za one koji žele lepu stazu, kriglu piva i večernji odlazak u disko. Naime, poslednja ponuda njegove agencije uključuje ski-aranžman u Iraku. Ekipa ove turističke agencije u januaru počela sa (ne)atraktivnom ponudom i uspela da skupiti šest neustrašivih skijaša željnih adrenalina u svakom pogledu, piše Gardijan.

Skijalište se nalazi na planini Halgurd u severoistočnom delu Iraka, 500 kilometara severno od Bagdada. Hrabra šestorka stigla je u grad Ebril, a naredne dve nedelje proveli su uživajući u skijaškom turizmu koji nudi pokrajina Irački Kurdistan.

Vilkoks i njegov tim svojim turistima nude izlete u zemlje koje zapadnjaci retko viđaju, najčešće upravo zbog nesigurnosti i ratova koji vladaju tim područjima.

Tako su, naprimer, organizovali turističke rute Uzbekistanom i Somalijom.

Što se tiče skijanja u Iraku, njegova agencija očekivano nailazi na probleme. Prvenstveno, vlade gotovo svih zemlje sveta svojim državljanima, razumljivo, ne preporučuju odlazak u tu azijsku državu obuhvaćenu dugogodišnjim ratom. Turisti moraju itekako da paze na minska polja koja se nalaze gotovo na svakom koraku, a i saradnja sa lokalnim ljudima je otežana.

Majk Hinklej jedan je od hrabre šestorke koja se odlučila na taj poduhvat. Bio je, kaže, svestan opasnosti i rizika, ali strah koji je osećao ipak je bio slabiji od želje da skija na mestu gde bukvalno niko nije skijao pre njega. I zaista, vrlo je verovatno da će ova planina nažalost još dugo zjapiti prazna, uprkos povremenim rizičnim izletima svetskih ekscentrika.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 4. epizoda SEAL: Sve tajne "američkih foka"!

(Jutarnji.hr)