Foto: N1, Dragana Udovičić

Žale se da će im otežati život

POPLOČAVANJE OBILIĆEVOG VENCA: Bune se protiv pešačke zone!

Okupljeni oko Udruženja građana „Varoš kapija“ zahtevaju obustavu popločavanja Obilićevog venca jer, kako ističu, nije rešeno pitanje saobraćajnog pristupa tom prometnom delu centra grada

Beograd
> 00:00h

Stanari i predstavnici privrednih subjekata zahtevaju hitno zaustavljanje daljeg popločavanja Obilićevog venca, odnosno proširivanja pešačke zone. Okupljeni oko Udruženja građana „Varoš kapija“ obustavu radova traže jer, kako tvrde, nije rešeno pitanje saobraćajnog pristupa, a rekonstrukciji nije prethodila stručna i javna rasprava. Građani koji žive i rade u ovom delu prestonice ukazuju na problem ukidanja pristupa garažama i podsećaju da bi proširivanjem pešačke zone kvalitet života bio znatno ugrožen.

Zahtev za prekid radova na proširenju pešačke zone između Terazija, Kosančićevog venca, Kalemegdana i gornjeg Dorćola upućen je gradonačelniku i nadležnim gradskim institucijama. Blokirano do Kneza - Zatvaranje Obilićevog venca ne odnosi se samo na Obilićev venac, ono zatvara i pristup kolovozom do centralne zone Knez Mihailove, dakle ne samo da se otežava život ljudi koji tu žive nego se otežava i pristup i turistima i korisnicima ugostiteljskih usluga i kancelarijskom prostoru. Radovi treba da se obustave dok se ne donese planski akt saobraćaja i pristupa, zato što ovo kako se radi sada vodi izolaciji gradskog jezgra - rekao je Dušan Rakitić, asistent na Pravnom fakultetu BU, za N1.

Nema zahteva Iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda kažu da nisu primili zahteve da se radovi obustave i da su prikupljene sve neophodne saglasnosti i rešenja. - Direkcija je od početka radova na uređenju Obilićevog venca uspešno rešila sva pitanja u vezi sa organizacijom kretanja i pristupom zoni radova. Stanari okolnih zgrada i subjekti koji koriste prostor na Obilićevom vencu su u svakodnevnom kontaktu sa izvođačem radova na terenu i njima se, u skladu s radovima, omogućava da uz najmanja moguća ograničenja realizuju svoje dnevne aktivnosti - rekli su iz Direkcije za Kurir.

Siniša Mali OVO ĆE BITI PEŠAČKI RAJ Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je ranije izjavio da će nova pešačka zona biti pešački raj. - Ovaj deo grada izgledaće potpuno drugačije, biće zelena oaza i pešački raj za Beograđane i goste Beograda. Kako je svojevremeno naveo gradski urbanista Milutin Folić, nova pešačka zona će biti popločana na isti način kao što je Knez Mihailova ulica. - Plan je da se automobilima ulazi u garažu iz ulice Maršala Birjuzova, dok će pešaci iz garaže direktno izlaziti na novi Obilićev venac. Predviđena je sadnja 50 stabala, postavljanje klupa i novih svetiljki.

E.K.