Foto: Promo

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

AMSS KAO KLJUČNA TAČKA KOORDINACIJE

Kvalitetnijom i bržom komunikacijom hitnih službi ostvariti najvažnije ciljeve Vladine Strategije bezbednosti saobraćaja i smanjiti broj žrtava saobraćajnih nezgoda, zaključeno na konfrenciji u AMSS-u.

Auto
> 00:00h

Danas su po prvi put hitne službe za zbrinjavanja povređenih u saobraćajnim udesima, na Konferenciji koju su rganizovali Srpski komitet za bezbednost saobraćaja i Auto-moto savez Srbije, pokušale da utvrde osnovne smernice za nužno unapređenje njihovog delovanja, budući da je podizanje nivoa međusobne komunikacije između službi i bolja koordinacija definisana kao jedan od ključnih problema u Strategiji bezbednosti saobraćaja na putevima RS 2015-2020, Vlade Republike Srbije. (U Beogradu, 14. 03. 2017.) Konferencija “Zajedničko delovanje hitnih službi u saobraćaju”, u organizaciji Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja i Auto-moto saveza Srbije, okupila je danas u Beogradu predstavnike srpskih, ali i goste predavače - stručnjake hitnih službi iz drugih zemalja. Konferencija je organizovana radi utvrđivanja osnovnih smernica za nužno unapređenje delovanja hitnih službi koje se u Srbiji bave spasavanjem i zbrinjavanjem povređenih posle saobraćajnih nezgoda, budući da je podizanje nivoa međusobne komunikacije između službi i bolja koordinacija definisana kao jedan od ključnih problema u Strategiji bezbednosti saobraćaja na putevima RS 2015-2020, Vlade Republike Srbije, prema rečima direktora Komiteta za bezbednost saobraćaja, Damira Okanovića. Konferenciju je otvorio generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije Predrag Đurđev, koji je izrazio nadu da ćemo boljim zajedničkim delovanjem i koordinacijom svih službi doprineti civilizacijskoj potrebi nalaženja boljih zakonskih rešenja u službi čuvanja ljudskih života. Auto-moto savez Srbije predstavlja idealnog koordinatora svih hitnih stručnih službi u slučaju saobraćajne nezgode, zaključio je Đurđev. Postoji prostor za napredak i u kvalitetnijoj, bržoj i pouzdanijoj distribuciji informacija medijima, jer se to sa punim pravom od AMSS očekuje, to je i zakonska obaveza deljenja informisanja javnosti. Time se sprečava širenje polu-informacija i dezinformacija u situacijama koje mnogi olako dele posredstvom društvenih mreža, ali nisu kvalifikovani da procene dimenzije i posledice udesa i stanja na putevima, naglasio je Đurđev.

Generalni sekretar AMSS, Predrag Đurđev

Načelnik saobraćajne policije Republike Srbije, Nebojša Arsov, zahvalio je organizatorima na tome što su pokazali inicijativu I načinili prvi korak ka ostvarenju bolje koordinacije svih službi bezbednosti u Republici Srbiji. Uprava saobraćajne policije je samo jedna karika u lancu koji mora neometano da funkcioniše, rekao je Arsov, uz napomenu da treba apelovati i na vozače kako bi odgovornijim ponašanjem olakšali rad svih hitnih službi u slučaju saobraćajne nezgode. Ovaj skup predstavlja prekretnicu kada je reč o budućoj saradnji hitnih službi, naglasio je predstavnik sektora za vanredne situacije Vlada Plemić, izrazivši nadu da će se zaključci koji budu doneti danas primenjivati u buduće. U slučaju saobraćajne nezgode vreme je ključni faktor, od čega zavisi i pravovremeno reagovanje hitnih službih svih domova zdravlja i bolnica u Srbiji, posebno u situacijama kada je u pitanju ljudski život, istakao je v.d podsekretara za zdravstvo grada Beograda, Aleksandar Stefoski. Zato sinhronizacija rada hitnih službi mora biti na najvišem mogućem nivou, i verujem da ćemo to kroz ovakav rad u buduće i postići, rekao je Stefoski. Predavači iz Rusije, Velike Britanije, Nemačke, Slovenije, Mađarske i naši stručnjaci, predstavili su procedure i svoja iskustva delovanja u ovakvim situacijama, nakon čega će učesnici za okruglim stolom utvrditi osnovne smernice daljeg unapređenja komunikacije i koordinacije hitnih službi u Srbiji nakon saobraćajne nezgode. Smernice će biti operacionalizovane kao i nove mere svih subjekata u sistemu bezbednosti saobraćaja.