Foto: Reuters Kurir

Detalji susreta premijera s nemačkom kancelarkom

MERKELOVA OBEĆALA VUČIĆU: Tražiću Trampu da brine o Srbiji!

Veoma je važno to što je premijer sproveo reforme i uložio velik napor kako bi stvorio bolju atmosferu za međunarodne investicije, poručila najmoćnija političarka posle razgovora u četiri oka sa predsednikom Vlade

Politika
> 00:00h

Nemačka kancelarka Angela Merkel, tokom dvočasovne večere koju je organizovala za srpskog premijera u Berlinu, rekla je Aleksandru Vučiću da je veoma važno da održi stabilnost zemlje, ekskluzivno saznaje Kurir. - Na večeri su služili nemačke specijalitete, a kancelarka je bila sve vreme izuzetno ljubazna i dobro raspoložena i rekla je: „Vučiću, veoma je važno da vi održite stabilnost Srbije. Tražiću od Donalda Trampa da čuva Srbiju, da SAD budu prisutnije na zapadnom Balkanu i u Srbiji“ - prenosi naš izvor kancelarkine reči. Premijer Vučić otkrio je za Kurir šta je kazao kancelarki: Zahvalnost - Rekao sam joj da je za nas ona najznačajnija osoba u Evropi, da je više puta spasila zapadni Balkan i da joj kao predsednik Vlade Srbije to nikada neću zaboraviti. Takođe, rekao sam da mnoge druge u Evropi ni Srbija ni Balkan ne interesuju dovoljno. Inače, Merkelova je juče, posle razgovora u četiri oka sa Vučićem, poručila da je Srbija na dobrom putu i pohvalila ekonomske reforme i napore srpske vlade u dovođenju investitora. Najmoćnija političarka na svetu poručila je da Nemačka želi da se saradnja sa Srbijom i dalje razvija. - Veoma je važno to što je Vučić sproveo velike reforme, uložio veliki napor kako bi stvorio bolju atmosferu za međunarodne investicije i ispunio sve uslove za pregovore sa EU da bi se sad u februaru otvorila dva poglavlja i ispunili standardi koje EU očekuje. To je veliki uspeh. Želim da mu poručim da nastavi reforme kad je reč o pravnoj državi, govorimo o građanskom društvu u kom ima i nevladinih organizacija. To je u interesu Srbije, njenog razvoja i postizanja uspeha. I državna preduzeća su napredovala, Srbija je na pravom putu - poručila je Merkelova. Kancelarka je pozitivno ocenila i odnos prema Prištini. - Vučić je bio za to da odnosi u regionu budu mirni, a razuman odnos je imao i prema Kosovu. Nama je iz Berlina lako da govorimo o tome, istorija je nešto što traje, a odnosi sa Kosovom su ipak bolji, bez obzira na sve - kazala je Merkelova i pohvalila Srbiju i njen odnos prema migrantskoj krizi i poručila da neće ostaviti Srbiju na cedilu. Vučić je najavio da će razgovarati o regionalnom miru i stabilnosti: Poverenje - Situacija jeste turbulentna, jedino uz EU možemo da očuvamo stabilnost regiona. Zapadni Balkan vidimo kao mesto budućeg ekonomskog rasta za ceo region. Na dobrom smo putu što se tiče ekonomije. Govoreći o sukobima iz prošlosti, naglasio je da želi da se to „nikada više ne pojavi“: - Beograd je i u pregovorima s Prištinom imao teške poteze, kao i u odnosima sa BiH. Mislim da smo time zaslužili poštovanje i da takvom odgovornošću i posvećenošću možemo da gradimo poverenje između Srba i Nemaca.

I ekonomija tema MOLIĆU ZA ŽELEZARU Vučić je naglasio i da će imati sastanke s predstavnicima nemačkih malih i srednjih preduzeća, kako bi se radilo na njihovom dolasku u Srbiju.- Posebno ću od Angele Merkel tražiti pomoć i podršku u vezi sa „Železarom Smederevo“, što je za nas ključno pitanje - najavio je on.

Ekskluzivno

MAGAZIN STARS SAZNAJE: U pripremi rijaliti o Marjanovićima!

Snimanje treba da počne na godišnjicu Jelenine smrti

U današnjem izdanju, magazin Stars ekskluzivno otkriva da se priprema rijaliti o porodici Marjanović.

Snimanje treba da počne na godišnjicu Jelenine smrti, a učestvovaće pevačicin muž Zoran, ćerka Jana, svekrva Zorica, svekar Vladimir i dever Miloš.

Svake srede samo u Kuriru čeka vas poklon Stars, najtiražniji magazin o poznatima!

Danijela Luković