Foto: Shutterstock

Mačvanima cene paprene

SKUPOĆA: U Šapcu tezge pune ranog povrća, al' ga kupci više merkaju nego što pazare

ŠABAC - U Tržnici u Šapcu tezge su pune ranog povrća, ali zbog skupoće mušterije ga kupuju tek na vezu ili komad.

Srbija
> 00:00h

Čim ugledaju cenu od 600 dinara za kilogram jagoda iz Grčke, Mačvani je momentalno uporede sa mesom, koje u ovdašnjim kasapnicama košta 100 dinara manje. Paradajz se u Šapcu može pazariti za najmanje 160 dinara, krastavci za 230 do 250, paprike 370, a jedna ljuta papričica košta 30 dinara. Tikvice koštaju 180, luk od 15 do 35 po vezici, a od ranog povrća je, kažu, pojeftinila samo zelena salata: sa 80 na 45 dinara za glavicu.

Skupo je i južno voće, pa tako za banane treba oko 150, za ananas 220, mandarine 130, limun 170, dok su jabuke najjeftinije i - u zavisnosti od sorte - koštaju od 60 do 130 dinara za kilogram.

Foto: Shutterstock

Šapčani, inače, kažu da je Tržnica uvek bila najskuplja pijaca u gradu, te da ovde, navodno, kupuju samo "velike gospođe".

Prodavci, opet, objašnjavaju da je razlog ovakvim cenama skup zakup tezge, ali i činjenica da se nudi isključivo domaća ili organski proizvedena hrana.

I, zaista, i povrće i voće su jeftiniji u piljarnicama, pa i po marketima gde se, po pravilu, pakuju u odgovarajuću ambalažu.

Ipak, Gradska tržnica - jedina zatvorena pijaca u Šapcu - verovatno i zbog te okolnosti je uvek uspevala da odoli svakoj konkurenciji.

(Večernje novosti)