Foto: Profimedia

Savršeno okruženje

KADA RAD OD KUĆE POSTANE NOĆNA MORA? Za mnoge je POSAO IZ SNOVA, ali može SKUPO DA VAS KOŠTA!

Mnogi smatraju da je rad od kuće jedan od onih poslova iz snova i ovakvu vrstu rada povezuju sa fleksibilnim satima, produktivnijim radom i izbegavanjem nervoze. Međutim, nije baš sve kao što izgleda...

Zanimljivosti
> 14:04h

Naime, nedavno istraživanje Ujedinjenih nacija (UN) Međurodne organizacije rada, otkrilo je kako rad od kuće može dovesti do pojave nesanice, stresa i osećaja usamljenosti. U ovom istraživanju je učestvovalo tri vrste radnika: oni koji su radili od kuće, na poslu, i oni koji su radili na raznim lokacijama.

Iako moderne komunikacijske tehnologije daju zaposlenima slobodu da rade izvan kancelarijskih prostorija, istraživanja upozoravaju kako takav rad dovodi do pometnje granica između privatnog i poslovnog života. Rezultati su pokazali kako se 42 odsto radnika bori sa nesanicom, u odnosu na 29 odsto onih koji su redovno išli na posao. Takođe, osobe koje rade od kuće su sklone prekovremenom radu i osećaju nedostatak neformalne razmene informacija, koja postoji na radnom mestu.

Foto: Thinkstock

Kako biste ublažili ovaj problem, stručnjaci ističu kako bi trebalo da se organizujete tako da nekoliko dana u nedelji ipak "rezervišete" za pojavljivanje i rad u poslovnim prostorima, kako biste održali veze sa svojim saradnicima, ali i sačuvali zdravlje i blagostanje.

(Dnevno)