Foto: Beta Nenad Petrovic

Nije imao pojma o poreklu automobila poverenog na korišćenje

POMOĆNIK SRPSKE MINISTARKE OSTAO BEZ LIMUZINE Uvalili mu kradenu pa je Slovenci oduzeli na granici?!

BEOGRAD - Pomoćniku srpsog ministra pravde Čedomiru Backoviću slovenačka policija je prilikom povratka iz Italije oduzela službeni automobil „škodu superb”, jer je prilikom rutinske kontrole utvrđeno da je ukraden!

Društvo
> 00:00h

Backović, kako list saznaje, nije imao pojma o poreklu automobila koji mu je poveren na korišćenje.

- Pomoćnik ministarke pravde Nele Kuburović je na putu do Italije bez problema prošao kroz Hrvatsku i Sloveniju. U povratku iz Italije zaustavila ga je slovenačka policija prilikom rutinske kontrole i zatražila dokumenta na proveru.

Foto: Reuters/Ilustracija

Backović je uredno pokazao vozačke isprave i pasoš, ali su policajci iznenada insistirali da detaljnoj proveri vozila. Ispostavilo se da je automobil ukraden u inostranstvu, zbog čega mu je odmah oduzet. Policajci su mu objasnili da je „škoda” ukradena najverovatnije u Nemačkoj ili u Francuskoj, ali da će im trebati više vremena da utvrde kako je dospela u Srbiju - navodi izvor upoznat sa ovim slučajem.

Čedomir Backović, prema rečima sagovornika, nije imao ličnih neprijatnosti i posle svega se bez problema vratio u Beograd.

- Backović je odmah pozvao Ambasadu Srbije u Sloveniji i od njih zatražio pomoć. Odmah mu je poslat vozač, koji ga je bez ikakvih peripetija vratio u Beograd. Očekuje se da automobil bude vraćen Vladi Srbije, jer je u našoj zemlji prošao sve neophodne provere i tek nakon toga dat na korišćenje Ministarstvu pravde - objašnjava naš izvor.

Ko je Čedomir Backović?

Backović je 24. avgusta 2012. imenovan za pomoćnika ministra pravde. U saopštenju iz Ministarstva tada je navedeno da je imenovan u Sektor za evropske integracije i međunarodne projekte. U tom saopštenju bilo je navedeno da je Backović nakon advokatske karijere u Beogradu primljen u Advokatsku komoru Kalifornije. Backović je sedam godina pre imenovanja za pomoćnika ministra podneo zahtev za upis u Advokatsku komoru Vojvodine, ali je odbijen, uz obrazloženje „da nije dostojan” da obavlja advokatsku profesiju zbog toga što je krivično osuđivan. Backović je to potvrdio medijima, uz opasku da i danas misli da je takva odluka bila motivisana "reliktima komunističke prošlosti".

Foto: Beta/Miloš Miškov

On je 27. oktobra 2004. osuđen na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, pred Opštinskim sudom u Somboru, jer je 22. aprila 2003, prema navodima presude, bio učesnik tuče u restoranu „Dubrava” u rodnom Somboru. Tada je pivskom flašom udario u glavu Ivana Parčetića, koji je na njega nasrnuo i odgrizao mu deo uha. Backović se tada branio da je Parčetića udario u samoodbrani. Parčetić je osuđen na godinu dana zatvora, uslovno na tri godine. Pred sudom se branio da je bio izazvan i da ga je Backović vređao povicima: „Somborski ustašo!”

Ministarstvo: Škoda ima čiste papire

Ministarstvo pravde Srbije juče je potvrdilo da je "škoda superb" oduzeta Backoviću u Sloveniji, ali da su njeni papiri potpuno čisti.

- Vozilo je 2014. godine bilo trajno oduzeto pravosnažnom odlukom Drugog osnovnog suda u Beogradu. Međutim, rešenjem Vlade od 2015. godine automobil je dat Ministarstvu pravde na korišćenje - kažu u Ministarstvu pravde.

(Alo)