Foto: AFP

Para vrti...

KOD NJIH BESNI RAT, A ONI ULAŽU U OVU ZEMLJU REGIONA: Sirijci bi u BiH, a tamo ih neće

U BiH deluje na desetine kompanija čiji su vlasnici, suvlasnici ili investitori Sirijci.

Bosna i Hercegovina
> 00:00h

Njihova ulaganja, prema podacima koje prenosi Jasmina Dževlan iz Agencije za promociju stranih investicija, iznose gotovo dva miliona evra.

"Prema podacima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kod nadležnih sudova izvršena je registracija kompanija iz Sirije u iznosu od 1,8 miliona evra za period od 2009. do 2016. godine", kaže Dževlan.​ Prema njenim riječima, radi se o 61 kompaniji iz Sirije na području Federacije BiH i Brčko Distrikta.

"Većina kompanija je sa osnivačkim kapitalom i većinom su to investitori koji su suosnivači sa nekim drugim kompanijama", kaže Dževlan.

Radi se uglavnom o firmama koje se bave uvozom i izvozom, kao i tekstilom.

Podatak da u BiH deluju investitori iz Sirije koji su svoja ulaganja počeli u vreme dok u toj zemlji besni rat deluju donekle nestvarno.

Odgovore na to otkud ulagači iz Sirije mogu se naći u činjenici da su državljani te zemlje godinama pre sukoba na području bivše Jugoslavije živeli ili se školovali, pa su se vratili i odlučili ulagati.

Mustafa Bakou iz Udruženja Bosansko-sirijska solidarnost kaže kako su postojala interesovanja i za veća ulaganja, ali zbog birokratije i predrasuda investitori su otišli u susedne zemlje.​

"Teško je da ovde dobiju vizu i boravak. Ljudi zovu i pitaju i ja im kažem teško je i ne može i oni se onda vraćaju nazad ili idu na neko drugo mesto", navodi Bakou i dodaje kako se ne radi samo o Sirijcima.

"Imate i ljude iz drugih arapskih država koji su hteli da ulažu, ali ste vidjeli i medijsku kampanju kako oni žele da se useljavaju i onda su otišli, ne samo u Srbiju već i u Hrvatsku. Hrvatska im sada nudi bolje osnove da dođu, a ovde problemi, ne daju im, sprječavaju. Ja znam petoricu koji su trebali biti ovde i onda su otišli u Srbiju", objašnjava Bakou.

(Radio Slobodna Evropa)