Foto: Reuters, AP

Jedini imaju hrabrosti

KAČINJSKI: Merkelova je kriva za BREGZIT, samo POLJSKA može da joj se SUPROTSTAVI

Jaroslav Kačinjski, lider vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda, optužio je nemačku kancelarku Angelu Merkel da je kriva za Bregzit i dodao da je Poljska jedina država u Evropskoj uniji (EU) koja ima hrabrosti da se suprotstavi Nemačkoj.

Planeta
> 00:00h

"Nemci su uvideli da moraju da krenu dalje, da internacionalizuju dugove, uzmu na sebe dodatno breme. Bez toga može da padne cela EU, a sigurno evrozona, što ne bi bilo dobro za Nemačku jer ima koristi od evra. Bolje platiti nego rizikovati da se sve sruši. Posebno što se mnogo toga desilo. A Bregzit, to je zasluga Angele Merkel", kazao je Kačinjski.

Kačinjski, od koga zavise svi bitniji koraci vlade i šefa države iako je formalno samo poslanik, izjavio je da je EU na čelo Evropskog saveta uprkos otporu usamljene Poljske izabrala na dalje dve i po godine bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska samo zato što Nemačka preko njega hoće da nametne promenu EU u "Evropu dve brzine".

"Pošto je pala odluka da lome naš otpor, to treba shvatiti kao promenu koncepcije nemačke politike, jasno izraženu u deklaraciji iz Versaja. Gospođa Merkel računajući na Tuska mora biti sigurna da će on podržati "Evropu u dve brzine", rekao je Kačinjski.

Nakon velikog diplomatskog poraza Poljske na samitu pretprošle nedelje u Briselu jer je Varšava usamljena protiv preostalih 27 članica, a za Tuska su glasali i najbliži saveznici Češka, Slovačka i Mađarska jer su ljuti što Poljska zbog domaće politike minira zajedničkog kandidata Višegradske grupe, ankete su pokazale veliki pad podrške vladajućim konzervativicima - sa preko 36 odsto na 29 odsto.

"Ne sumnjamo da će biti pada podrške u anketama. To je cena koju smo svesno ukalkulisali u troškove. Cena koju možda treba platiti da Poljska ne bude lopta koju šutiraju drugi", rekao je lider Prava i Pravde.

Kačinjski je naglasio da je neuspešni pokušaj da spreči reizbor Tuska "kapital" za budućnost Poljske.

"Država koja ume da se suprotstavi svima, među kojima i Nemcima u vrlo važnom pitanju, to je država visokog ranga. Veoma visokog ranga. Možda niko drugi u Evropi ne bi smeo da se usudi da uradi nešto slično", kazao je Kačinjski.