Foto: Reuters

Upozorenje

RAĐA SE ČETVRTI RAJH U EVROPI: Bude se NEONACISTI Nemačke, Švedske, Grčke...i sve ih je više

Rasističke i fašističke organizacije se šire iz Nemačke u Grčku na talasu reakcija protiv institucija Evrope.

Planeta
> 17:24h

Demonstranti naoružani sa zastavama i transparentima sa sloganima poput "podrži svoju rasu" postali su uobičajni u gradovima kontinenta. Neonacističke grupe tvrde njihovo članstvo raste a izveštaji govore o rastu desničarskog nasilja.

Bes zbog migranatske, ekonomskih teškoća, terorizma i razočarenja zbog manjkavosti EU podstiče porast novog talasa nacizma. U Nemačkoj se povećava broj neonacista koji razočarani hrle u organizacije kao što su Nacionalna demokratska partija (NPD) i Die rehte.

Foto Reuters

Vrhovni sud je pokušao da zabrane NPD, definišući da grupa ima "srodnosti sa nacional-socijalizmom". Ovog vikenda članovi Die rehte su marširali kroz centar grada u Lajpcigu, a primećena je sve veća podrška ovoj grupi od njihovog formiranja 2011. godine.

Neonacističke grupe su podstaknute besom zbog nemačka kancelarke Angele Merkel i napada migranata koji su poljuljali naciju, uključujući i izbeglicu koji izboo svoju devojku 30 puta. Mašući zelenim zastavama neonacisti Nordijskog pokreta otpora takođe ubrzano napreduju preko Švedske, Finske, Norveške i Danske.

Tri člana organizacije nedavno su uhapšena zbog učešća u napadu bombama na izbegličke centre u februaru. Demonstranti su ubili prolaznika u centru Helsinkija koji je pljunuo na jedan od njihovih transparenata nazvavši to "brzim disciplinovanjem".

Čak i Britanci vide opasnost od neonacista nakon što je poslanik Džo Koks ubijen od strane organizacije ekstremne desnice "Nacionalna akcija" Tomasa Mejra. U međuvremenu, u Grčkoj zloglasna "Zlatna zora" raste i četvrta je po veličini partija u grčkom parlamentu.

Trinaestorici članova "Zlatne zore" se od aprila 2015. sudi zbog ubistva anti-fašističkog repera Pavlosa Fisasa. U Slovačkoj se takođe vidi porast neonacizma, nakon što je partija "Naša Slovačka" osvojila 14 mesta na parlamentarnim izborima.

Politička analitičarka Atlantskog saveta Alina Polakova smatra ove pokrete "subkulturom" i kaže da se vodi borba kako bi se zaista razumelo kolik su njihovi uticaji i veličina.

"Mnoge od ovih političkih organizacija postoje mnogo godina i sada se desio savršen vetar koji ih je pogurao u glavne tokove. Sve to ide sa ekonomskom krizom, izbegličkom krizom, a takođe je povezano sa pretnjom terorizma", objasnila je ona.

(Daily Star)