Foto: AP 13 Jul

Godišnjica stravičnog zločina

TERORISTIČKI NAPAD NA BRISEL UJEDINIO EVROPU Junker: Zajedno smo odbranili demokratiju!

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker poručio je, povodom današnje godišnjice terorističkog napada u Briselu, da je taj događaj ujedinio Evropu u odluci da odbrani demokratiju i miran suživot među različitim nacijama.

Planeta
> 00:00h

On je pozvao Evropljane da na ovim vrednostima nastave da grade svoju budućnost.

Kako je objavljeno na sajtu Evropske komisije, Junker kaže da je cela Evropa bila u žalosti zbog ovog strašnog terorističkog napada, te poručio da će sećanje na žrtve tog napada nastaviti da živi zauvek.

Ovaj strašni terorstički napad dogodio se u samom srcu Evrope, ovde u Belgiji, u našem glavnom gradu, Briselu, višejezičnom i multinacionalnom gradu gde smo srećno živeli zajedno. Suočeni sa ovakvim nezapamćenim i neshvatljivim zločinom, mi koji živimo u Briselu i Belgiji, uz pomoć svih građana Evrope, odlučili smo da ostanemo jaki i ne izgubimo nadu,poručio je Junker u saopštenju izdatom u sedištu Evropske komisije u Briselu.

Junker kaže da su Evropljani tokom napada na Brisel ostali jedinstveni u svojoj brobi protiv terorizma, pokazavši odlučnost da odbrane, po svaku cenu, svoje vrednosti i slobodu.

Teroristi nisu uspeli upravo zbog naše odlučnosti da na nasilje i mržnju odgovorimo odlučnošću da odbranimo demokratiju i miran suživot u okviru naših razlika. Na ovakvim plemenitim idealima Evropljana moramo da nastavimo da gradimo našu budućnost. To dugujemo svakoj pojedinačnoj žrtvi ovih terorističkih napada, zaključio je predsednik Evropske komisije u danu kada se u Briselu obeležava godišnjicu terorističkog napada na aerodrom i podzemnu železnicu.

I godinu dana posle terorističkog napada u glavnom gradu Belgije, sedištu EU i NATO, mere bezbednosti i dalje su povišene, a vojska i vojna vozila su postali svakodnevica.