Foto: Reuters (19.10.2016)

Radost neplatiša

HRVATSKA VLADA ŠIROKE RUKE: Neplanirano oprašta dugove hiljadama građana

Uoči lokalnih izbora koji nas čekaju u junu, HDZ je krenuo u ispunjenje jednog od svojih predizbornih obećanja.

Hrvatska
> 00:00h

Ministar finansija Zdravko Marić priprema zakon prema kojem će država blokiranima oprostiti dugove u iznosu manjem od iznosa prosečne plaće, javlja Večernji list. Za proteklu godinu prosečna plata je iznosila 5685 kuna, a oprost od strane države se odnosi na dugove prema državi, gradovima, opštinama kao i državnim i komunalnim preduzećima.

Kad se zakon donese i kad se dugovi oproste radit će se o presedanu svetskih razmera. Dugove koji iznose manje od 5685 kuna u Hrvatskoj ima 91.000 blokiranih građana i njihov ukupan dug prema poveriocima iznosi 235,4 miliona kuna.

Zanimljivo je i kako Marić očekuje da će primer države slediti i privatni poverioci, posebno telekomunikacijski operateri.

Ministarstvo finansija ipak još uvek ne otkriva pod kojim će se uslovima ići u otpis dugova, ali pitanje je kako će to pravdati pred Evropskom komisijom, ali i građanima koji redovno podmiruju svoje obveze.

A što s urednim platišama i neblokiranima? Advokati tako naglašavaju da će se oprost duga morati da primeni i na strance, a nije nemoguće da uredni dužnici krenu sa protivžbama prema državi kako bi i oni dobili svojih pet, šest hiljada kuna, jer smatraju da se ne sme kažnjavati uredne poreske obveznike tako što će na njih prevaliti teret neurednih dužnika.

(Danas.hr)