Foto: Profimedia

ZDRAVO

SARDINE, CRNA ČOKOLADA, BOROVNICE: Ovih 7 namirnica će vam PRODUŽITI život, a imate ih u kuhinji!

Životni vek određen je genetikom i životnim stilom. Na genetiku se ne može uticati, ali na životni stil itekako može. Uvođenjem ovih 7 namirnica bitno ćete poboljšati zdravlje.

Žena
> 00:00h

Ovih sedam namirnica pune su hranjivih materija, vitamina i minerala, nemaju puno kalorija, a daju nam jako puno energije.

Ako jedemo više njih, a manje prerađene hrane verovatnoća je veća da ćemo i živeti duže, piše Success.

1. Riba Bogata proteinom, riba je i veliki izvor Omega-3 masnih kiselina neophodne su za razvoj mozga, a povećavaju dobar holesterol i smanjuju trigliceride i krvni pritisak. Sardine npr. sadrže čak 4 puta više vitamina B12 od divljeg lososa, pune su željeza, imaju više kalija od banana i skoro 3 puta više selena od pilećih prsa.

2. Jogurt Jogurt je pun kalcijuma, koji je neophodan za zdrave kosti. Kod kupovine obratite pažnju na sadržaj jogurta koliko sadrži vitamina D. Što više - to bolje. Vitamin D pomaže telu kod apsorpcije minerala. Jogurt se takođe preporučuje kod problema s probavom jer smiruje želučane sokove i pun je proteina. Za dodatni unos hranjivih materija, konzumirajte ga s voćem.

3. Čokolada Verovali ili ne, čokolada je super anti-age hrana. Ali ne bilo koja čokolada, već tamna čokolada koja je puna flavonoidima (antioksidansima) koji mogu olakšati rad srca, pomažu održati krvne žile prohodnima i koji smanjuju rizik od visokog krvnog pritiska, dijabetesa, bolesti bubrega i demencije. Svi ovi benefiti dolaze direktno od kakao praha, pa je uvek bolje pojesti što tamniju čokoladu jer ima veću količinu kakaa.

4. Orašasti plodovi Orašasti plodovi su dobar izvor nezasićenih masti i u paru s grožđem su idealni međuobrok. Orasi, bademi i lešnici su izvrstan izvor vitamina, minerala i drugih fitokemikalija (bioloških spojeva biljaka koji u ljudskom organizmu imaju ulogu zaštite od različitih bolesti), uključujući i antioksidanse. Orašaste plodove je dobro jesti i na večeru uz čašu vina, čiji zajednički uticaj na organizam uključuje zaštitu od srčanih bolesti, dijabetesa i Alzheimerove bolesti.

5. Maslinovo ulje Maslinovo ulje je puno zdravih mononezasićenih masnih kiselina važnih u prevenciji srčanih bolesti i raka. Takođe se povezuje sa zdravljem mozga i prevencijom raka. Koliko god da je maslinovo ulje dobro i preporučuje se u prehrani, potrebno ga je ograničiti zbog velike kaloričnosti (2 supene kašike dnevno je dovoljno).

6. Jaja Jaja su bogat izvor proteina i usporavaju propadanje kostiju. Sadrže B vitamine (B2, B5, B12) koji dokazano smanjuju upalu mozga i usporavaju razvoj Alchajmerove bolesti. Žumance je puno hranjivih materija koje sprečavaju mišićnu degeneraciju.

7. Borovnice Borovnice su prepune antioksidansa koje čiste organizam, smanjuju količinu masnoći u krvi i na taj način smanjuju rizik od bolesti srca. Borovnice sadrže mangan, vitamine C i K, a bogate su kalcijumom, kalijem i fosforom. Dobro ih je kombiniovati s ostalim bobičastim voćem i povrćem, ali i s patlidžanom i batatom.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SMRŠAO BEZ DIJETE: Ovo je program za 45 kg manje za pet meseci!