Foto: Kerstin Langenberger

Katastrofa

JEZIVA POJAVA NA SEVERNOM POLU ŠOKIRALA NAUČNIKE: Pratim Arktik 35 godina, ali ovo još nisam video!

Površina leda koja prekriva Arktički okean bila je zimus najmanja u poslednjih 38 godina, što je nov znak da se klimatske promene ubrzavaju, upozoravaju naučnici.

Planeta
> 21:16h

Arktički led već treću godinu zaredom ima najmanju površinu na vrhuncu zime otkad su 1979. počela satelitska merenja, saopštili su u sredu NASA i Američki institut za sneg i led (NSIDC).

Ovo nije neočekivano pošto je 2016. bila najtoplija godina u istoriji i treća najtoplija godina zaredom, što nije viđeno od 1880, kad je počela da se meri temperatura.

"Pratim arktičku klimu zimi već 35 godina i još nisam video ovo što se događa posednjih godina", rekao je direktor NSIDC Mark Seriz. Usto, podaci sa atelita CryoSat-2 Evropske svemirske agencije (ESA) pokazuju da je arktički led nešto tanji nego u poslednje četiri godine.

"Tako tanak led na početku toplog dela godine najavljuje mogućnost novog rekorda u najmanjoj površini leda u septembru", ističe Džulijen Stroev, naučnica iz NSIDC.

Najmanja površina leda u septembru prvi put je alarmirala naučnike 2005, kada je pala na neviđeno nizak nivo. Sličan fenomen je zabeležen i na južnoj polulopti, gde je 3. marta plutajući led u Antarktičkom okeanu imao najmanju povšinu - samo 2,11 kvadratnih kilometara.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

DŽINOVSKOJ ANAKONDI rasporili stomak, ono što su našli unutra TOTALNO IH JE ŠOKIRALO! (VIDEO)