Foto: Wikimedia Commons

NIKADA OPASNIJE

PRAVI HLADNI RAT TEK POČINJE: Američka mornarica se sprema za sukob s Rusijom na Arktiku (FOTO)

Američke snage imaju novo plovilo koje će im omogućiti da pre Rusa iskoriste novonastale prednosti na Arktiku

Planeta
> 01:30h

Američki mornarički istraživači zabeležili su uspeh tokom podvonog ispitivanja na Arktiku, spustivši bespilotno plovilo tipa Siglajder s akustičnim senzorima na 1000 metara dubine, gde može da sakuplja podatke i ispod ledenog pokrivača. Siglajder je osmišljen da prihvata akustične signale iz podvodnih izvora okačenih kablovima o bove fiksirane u ledenoj površini na tačno određenim lokacijama. Uz pomoć tih signala, moguće je odrediti tačnu poziciju na kojoj se Siglajder trenutno nalazi, što omogućava izuzetno precizna merenja temperature i saliniteta vode. Mornarica koristi ove nalaze ne bi li utvrdila stepen otapanja arktičkog ledenog pokrivača i ustanovila koliko je još vremena preostalo do borbe između SAD i Rusije oko kontrole novonastalih vodenih puteva.

Na osnovu podataka koje obezbeđuju podvodni dronovi, kreiraju se precizni kompjuterski modeli kojima se predviđa kretanja u ledenoj površini uključujući i tempo njenog topljenja. Novonastali pokazatelji otkrivaju novu mapu pomorskih puteva oko Severnog pola koji će se otvoriti u narednih 20 godina, a u skladu s kojima će mornarica morati da poveća svoje prisustvo u regionu. Manje leda podrazumeva više otvorenih prolaza za brodove, što dovodi do učestalijeg pomorskog saobraćaja i nadmetanja oko prirodnih resursa poput nafte i gasa. Uz pomoć dronova, naučnici proučavaju uticaj otvorenog mora i njegovih talasa na ledeni pokrivač, kao i kretanja u lokalnoj armosferi. Udari talasa u sante leda mogu imati negativan efekat i ubrzati njegovo otapanje.

Agresivna politika Vladimira Putina prema Ukrajini učinila je pomenuta arktička istraživanja prioritetnim, budući da i ruska mornarica ima sopstvene planove za pojačano prisustvo u polarnom regionu. Otvaranje novih puteva na Arktiku će Rusku mornaricu učiniti bližom obalama SAD nego što je to ikada ranije bila. Pogledajte još na portalu Newsweek.rs: NAJBIZARNIJI PROJEKAT IKADA: Kako su Rusi nuklearnim bombama pokušali da preokrenu tok reka!

BORBA ZA PRESTO, RAT I INTRIGE: Trampova romansa sa Saudijcima nije ni počela, a već se završila (FOTO) PROTOTIP REŠENJA IZBEGLIČKE KRIZE Dobrodošli u Vimberg: 1800 stanovnika + 300 izbeglica

SKUPIO DOKAZE PA "ISPAO" KROZ PROZOR: Advokat ruskog uzbunjivača pao sa četvrtog sprata, sa sve kadom! (FOTO)

SAMO NA BALKANU: Bugarin kupio vojni helikopter za "lov na migrante" na granici! (FOTO, VIDEO)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 5.epizoda SPECNAZ : Ovo su najelitnije ruske specijalne jedinice!