Policijska saradnja u regionu ispred političke

Dačić: Samo kriminalci žive u bratstvu i jedinstvu

Od bratstva i jedinstva jugoslovenskih naroda ostalo je samo bratstvo i jedinstvo kriminalnih grupa. One su sastavljene od različitih naroda, pripadnika različitih vera, državljana različitih država

Politika
> 04:48h

NOVI SAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Novom Sadu da je policijska saradnja u regionu na višem nivou u odnosu na regionalnu političku saradnju. "Policijska saradnja je za korak ili za nekoliko koraka bolja od političke saradnje u regionu", rekao je Dačić na skupu "Bezbednosne integracije - Autonomna Pokrajina Vojvodina u regionalnoj bezbednosti i saradnji", na Univerzitetu Edukons (Educons) u Sremskoj Kamenici. "Od bratstva i jedinstva jugoslovenskih naroda ostalo je samo bratstvo i jedinstvo kriminalnih grupa. One su sastavljene od različitih naroda, pripadnika različitih vera, državljana različitih država. Zato, samo dobra policijska saradnja u regionu može da bude odgovor na to", rekao je Dačić. Dodao je da organizovani kriminal čine manje i visokopokretljive kriminalne grupe, koje se vrlo brzo prilagođavaju zahtevima kriminalnog tržišta. "Skoro dve trećine organizovanih kriminalnih grupa u Srbiji bave se narkoticima", naveo je Dačić. Objasnio je da se Srbija nalazi na "balkanskom putu heroina", koji dolazi iz Avganistana, preko Turske, Bugarske, a sve više se koriste i linije iz Ruske Federacije i država bivšeg Sovjetskog Saveza. "Kokain uglavnom tranzitira kroz Srbiju, jer je to skupa droga, droga bogatih, i uglavnom se ne koristi u Srbiji. Srbija, na žalost ili na sreću, nema more, a kokain ne može da dode drugim putevima", kazao je Dačić.

Srpski pasoš najbezbedniji Ministar je pohvalio policiju zbog izdavanja novih ličnih dokumenata i rekao da do sada nije zabeležen nijedan slučaj falsifikovanja novih srpskih pasoša u svetu. "Naš pasoš je jedan od najbezbednijih", istakao je ministar policije. Dačić je podsetio da građani Srbije mogu samo sa ličnom kartom da putuju u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju i zatražio i od Hrvatske da omogući takav princip prelaska granice. "Ne mogu nama da budu bliži Estonci, Litvanci ili ne znam ko iz EU, nego što su nam naši susedi", naveo je on.