Foto: Profimedia

Najčešća fobija

MUČI LI VAS STRAH OD STARENJA? Evo zašto treba da promenite način RAZMIŠLJANJA!

Strah od starenja je jedan od najčešćih strahova koji postoje, posebno među ženama i može se manifestovati na razne načine.

Žena
> 00:00h
Možda se pitate hoće li vaš mlađi kolega dobiti vaše radno mesto ili se brinete da će vaš muž pronaći mladu ljubavnicu. Evo kako promeniti način razmišljanja i prihvatiti starenje kao prirodan proces.

Umesto da svoje godine gledate kao nedostatak, počnite da gledate na njih kao na prednost. Samopouzdanje i zrelost, kao i iskustvo koje može doći samo s godinama, vaša su ulaznica za put napretka. Dok god to pokazujete samoj sebi i drugima i menjate se zajedno sa svojim radnim mestom, nemate razloga za brigu.

Starenje i lepota

U današnjem društvu, koje je toliko opsednuto mladošću i lepotom, nije retkost da žena stvori negativan stav prema starenju, kao da godine kradu lepotu čoveka.

Lepota se ne gubi, ona samo menja svoj oblik, isto kao što se i ličnost menja s godinama i iskustvima. Na kraju krajeva, svi iskreni i vredni odnosi koje negujete sa bližnjima ne temelje se na izgledu, nego na karakternoj kompatibilnosti i ljubavi. Zato, nemojte misliti da će godine išta promeniti u srcima onih kojima je zaista stalo.

Strah od bolesti i smrti

Starenje može biti okidač raznih teskoba, poput straha od bolesti ili smrti. To je potpuno normalno. Možda te muči ideja gubitka lucidnosti ili slabljenja pamćenja.

Istina, određene mentalne i fizičke promene su deo procesa starenja i treba ih prihvatiti kao takve. Ipak, nema smisla po ceo dan razbijati glavu nečim što će svakako doći. Radije se posvetite brizi za svoje mentalno i fizičko zdravlje kako bi što bolje i kvalitetnije proveli godine koje su pred vama. Na kraju, ne zaboravi da starost nosi i određene beneficije, poput šireg kruga voljenih osoba, mudrosti, bogatog iskustva i, jednom kad prestanete da radite, više slobodnog vremena.

zdravakrava