Navijači

Crnogorci: Ubij, zakolji da Srbin ne postoji

Lider crnogorske opozicione stranke Srpske liste Dobrilo Dedeić, rekao je da je takvo ponašanje navijača na Cetinju političko maslo Mila Đukanovića

Košarka
> 00:00h

Lider crnogorske opozicione stranke Srpske liste Dobrilo Dedeić najoštrije je kritikovao ponašanje navijača crnogorske košarkaške reprezentacije za žene, koji su provokativno skandirali "Ubij, zakolji, da Srbin ne postoji".

U saopštenju dostavljenom medijima, Dedeić kaže da je to dokaz raspoloženja među značajnim delom pripadnika crnogorske nacije koji nemaju problem da javno manifestuju fašizam i srbofobiju.

Utakmica ženske košarkaške reprezentacije Srbije i Crne Gore igrana je juče na Cetinju, u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Domaćin je pobedio 85:68.

"Na sličan način pripremane su konkretne faze diskriminacije, a neretko i pogroma, u raznim delovima Evrope u poslednjih stotinu godina", naveo je Dedeić.

On je najavio da će Srpska lista tužilaštvu dostaviti snimak sa utakmice u očekivanju nedvosmislene reakcije.

"Video zapise prosledićemo i ambasadama Srbije, Rusije, SAD, Kine, Velike Britanije, Nemačke i Francuske u Podgorici i postaviti dokaze - snimke na Jutjub mreži", najavio je Dedeić.

On je izrazio uverenje da će srpska ambasada adekvatno reagovati i da je zvanični protest najmanja moguća reakcija na presiju kojoj su bile izložene srpske košarkašice i navijači, ali i svi pripadnici srpske zajednice u crnogorskoj državi.

"Da Ustav i zakoni važe i za Srbe i da su Srbi uvažen narod u crnogorskoj državi, društveno nedopustive pojave tipa poziva na nasilje "Ubij, zakolji, da Srbin ne postoji", ne bi se mogle dogoditi. Da ne bude zabune - sve je ovo političko maslo Mila Đukanovića", zaključio je Dedeić.

Selektorka srpskih košarkašica Marina Maljković, posle meča nije komentarisala ponašanje navijača na Cetinju.

http://www.youtube.com/watch?v=k7RFe0URw3Q