Foto: AP

Tajna agencija

ONI IMAJU KAMERE SVUDA I KONTROLIŠU ČITAV SVET: Za ovu tajnu organizaciju u SAD skoro niko ne zna

NGA se nalazi u Vašingtonu i zapošljava 3.000 stručnjaka.

Planeta
> 17:48h

U strogo zaštićenoj vojnoj bazi, koja se nalazi tridesetak kilometara od Vašingtona, nalazi se sedište obaveštajne agencije za čije postojanje zna jako mali broj Amerikanaca. Bivši američki predsednik Barak Obama, pet meseci nakon što je ušao u Belu kuću, uopšte nije reagovao na spomen njenog imena. To se dogodilo 2009. godine kada je posetio jedan restoran brze hrane, piše Forejn polisi.

Obama se rukovao sa jednim čovekom i upitao ga gde radi. On mu je odgovorio da radi u Nacionalnoj geoprostornoj obaveštajnoj agenciji, odnosno NGA. Predsednik je bio prilično zbunjen. “Molim vas, objasnite mi šta znači ta Nacionalna geoprostorna…”. Nije mogao ni da ponovi naziv agencije. Od tada je prošlo osam godina, a NGA je i dalje ostala najmisterioznija od svih pet velikih američkih obaveštajnih agencija, među kojima se nalaze CIA i NSA.

Sedište ove agencije nalazi se u trećoj po veličini zgradi u Vašingtonu. U agenciji je zaposleno oko 3.000 ljudi. Centralna zgrada agencije, koja je dovršena 2011. godine, koštala je 1,4 milijarde dolara. Primarna funkcija ove agencije je analiza videosnimaka koje su snimili dronovi, špijunski sateliti i amaterske kamere širom sveta, posebno na Bliskom istoku.

Njeno delovanje uglavnom je usmereno van SAD-a. Upravo zbog toga NGA nikada nije bila umešana u unutrašnje špijunske skandale, pa se tako nije ni pojavljivala u javnosti.

Pre godinu dana Pentagon je objavio rezultate istrage koji su pokazali da su od 2006. do 2015. godine u 20 situacija koristili dronove na američkom tlu. Tada se pojavio strah da bi se tehnologije, koje su inicijalno osmišljene za špijuniranje spoljnih neprijatelja, u budućnosti mogle još više koristiti za nadziranje američkog stanovništva.

Inače, upotrebu izviđačkih i špijunskih dronova u američkom vazdušnom prostoru odobrava ministar obrane. Pre godinu dana Amerikanci su u Baltimoru prvi put službeno upotrebili poseban sistem nadziranja dronom, koji je inače razvijen za vojne aktivnosti u Iraku. Samo mali broj ljudi znao da ih sa neba kontroliše vrlo napredna špijunska tehnologija, koja raspolaže kamerom rezolucije 1,8 milijardi piksela.

Za razliku od elektronskog nazdora NSA-a, koje se zbog zaštite civilnih sloboda sprovodi pod strogim nadzorom, nadzor NGA-a do sada nije bio pod kontrolom američkog Kongresa i javnosti. Trampova administracija bi ovu prednost mogla da iskoristi. Komentator Forejn polisija veruje da bi američki predsednik mogao da počne da koristi najmodernije dronove kako bi nadzirao američke muslimane ili ilegalne useljenike.

(Telegram.hr)