Foto: Marina Lopičić

Predsednički izbori

SAŠA JANKOVIĆ SA VOJNIM SINDIKATOM: Vojska Srbije ne sme biti alat u rukama politike

BEOGRAD -Bezbednost u Srbiji, Vojska Srbije, kao i sama država ne smeju biti alat u rukama političara, već isključivo u službi svih građana Srbije – rekao je predsednički kandidat Saša Janković nakon sastanka sa predstavnicima Vojnog sindikata Srbije.

Politika
> 00:00h

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić istakao je da je dopis upućen svim predsedničkim kandidatima kako bi se, sa njihove eventualne buduće pozicije vrhovnog komandanta, razgovaralo o materijalnom i radnom položaju pripadnika Vojske Srbije.

- Sa gospodinom Jankovićem imamo već dužu saradnju, on odlično poznaje naš sistem odbrane, kao i probleme sa kojima se suočavamo. U poslednjih nekoliko godina, sistem odbrane razoren je, pre svega, nepoštovanjem Zakona o Vojsci i kršenjem prava pripadnika Vojske Srbije. Posledica je veliki odliv kadrova. U prošloj godini izgubili smo više od 1.600 pripadnika, a izostaju mogućnosti da se taj kadar zanovi – rekao je Antić.

On je naglasio da je svestan da će sastanak Sindikata sa predsedničkim kandidatom Jankovićem biti zloupotrebljen u političke svrhe, te da oni ne žele da se bave politikantstvom, već da pozovu svoje pripadnike da se, kada budu bili u mogućnosti da odlučuju, rukovode svojom budućnošću.

- Upućujemo i javni zahtev RIK i Ministarstvu odbrane! Do izborne tišine treba da nas obaveste o tome kako će naše kolege koje će na dan održavanja izbora biti na radnim zadacima ili u mirovnim operacijama (prema procenama, to je oko 6.000 njih) glasati i šta će se desiti sa njihovim glasovima ukoliko im ne bude omogućeno da glasaju – rekao je Antić.

Predsednički kandidat Saša Janković istakao je da se „nije dodvoravao Vojnom sindikatu, koji je i nastao na osnovu njegove intervencije Zakona dok je vršio funkcije Zaštitniku građana“, već je na sastanku istakao ono što jesu prioriteti.

-Prvo, jačanje borbene gotovosti Vojske Srbije, a ne pokazivanje lažne sposobnosti kupovinom starog, polovnog vojnog materijala. Drugo, materijalni položaj pripadnika Vojske Srbije mora biti u skladu sa ozbiljnošću posla koji oni obavljaju i žrtvom koju podnose za odbranu zemlje. Treće, napredovanje u Vojsci Srbije ne sme da bude partijsko, bratsko ili šurjačko, već isključivo na osnovu rezultata njihovog rada, zalaganja i stručnosti – zaključio je Janković.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 28.03.2014