Foto: Nebojša Mandić

Odluka Privrednog suda

PRIVREDNI SUD Pala prva presuda za Savamalu

U slučaju Savamala pala je prva presuda, ukoliko se ne računa ona koju je ministar policije Nebojša Stefanović dobio protiv nedeljnika NIN.

Društvo
> 00:00h

To je bio jedini zahtev koji je tužilac prihvatio, dok je sve druge, kako navode, odbio.

U Savamali, na mestu gde je performansom opozicije simbolično sahranjena, pravna država za trenutak je vaskrsla.

Foto: Zorana Jevtić

Ne, Tužilaštvo ni posle skoro godinu dana nije utvrdilo ko je u izbornoj noći rušio u Hercegovačkoj ulici, ali je zato poznato da je, nakon rušenja, u avgustu i septembru usledilo "raščišćavanje terena", i to u izvođenju firme koja gradi Beograd na vodi. Tada su srušena tri objekta, koja su, kaže njihov vlasnik, pukim čudom "preživela" fantome u aprilu. One koji su ih srušilli - Privredni sud proglasio je krivim.

"Ovo jeste prvostepena presuda, ali ohrabruje činjenica da, bez obzira na sve okolnosti, kao i na pritisak aktuelne vlasti, postoje sudije koje časno obavljaju svoj posao u skladu sa zakonom i sa svojom profesijom", kaže direktor preduzeća "Transport Peroni" Vladimir Marković.

Foto: Printscreen Youtube

U aprilu se rušilo noću i pod fantomkama. U avgustu danju i uz zvaničnu dozvolu države. Naime, služba za katastar, prepričava nam vlasnik porušenih objekata, 25. maja, po nalogu Državnog pravobranilaštva, izlazi na teren i konstatuje da na katastarskoj parceli u Hercegovačkoj više nema starih objekata. Zanimljivo, te objekte kamera N1 snimila je 9. juna.

"To je praktično bio osnov da grad Beograd preuzme novu kopiju plana, u kojoj sada više nema ucrtanih objekata na ovoj katastarskoj parceli, da izda privremenu građevinsku dozvolu preduzeću Beograd na vodi, koji angažuje svog glavnog izvođača Milenijum tim, koji sada u rukama sa građevinskom dozvolom vam stvarno poruši ta preostala tri objekta", rekao je Vladimir Marković.

Foto: N1, Shutterstock, Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vesti Kurir TV 29.03.2017: Koliko je automobila prodato na Sajmu za samo 2 dana