Foto: Marina Lopičić, Reuters

Predsednik SAD pisao premijeru Srbije

Tramp: Vučiću, radujem se bliskoj saradnji!

Sjedinjene Države veoma cene dosada{nje veze sa Srbijom i vrednosti koje delimo su očigledne u našim bilateralnim odnosima, poručio lider SAD Politika koju je Tramp do sada zagovarao pokazuje da je spreman da menja politiku prema Balkanu, kaže Anđeković

Politika
> 17:48h

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp poslao je pismo premijeru Srbije i predsedničkom kandidatu Aleksandru Vučiću u kojem mu zahvaljuje na čestitki povodom stupanja na dužnost, ali i najavljuje blisku saradnju u budućnosti! U pismu američkog predsednika navodi se da SAD veoma cene odnos koji Srbija ima prema ovoj zemlji. Sigurnija budućnost - Sjedinjene Države veoma cene svoje bliske veze sa Srbijom. Vrednosti koje delimo su očigledne u našim bilateralnim odnosima, uključujući i podršku cilju Srbije da se pridruži Evropskoj uniji. To će pomoći da se obezbedi prosperitetnija i sigurnija budućnost i za vašu zemlju i za region zapadnog Balkana. Napori Srbije da potpuno normalizuje odnose s Kosovom takođe su dokaz toga kako se zajedničkom težnjom za mirom mogu prevazići čak i najteži izazovi.

Radujem se produbljivanju naše bilateralne saradnje i radu na postizanju naših zajedničkih ciljeva - kaže se u pismu predsednika Trampa premijeru Vučiću. Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da sve što je Donald Tramp dosad govorio indirektno ukazuje da su SAD spremne da menjaju odnos prema Balkanu. - Politika koju je Tramp do sada zagovarao pokazuje da je spreman da menja politiku prema Balkanu, a ako se učvrsti, možemo da očekujemo resetovanje odnosa - kaže Anđelković. Podsetimo, kako je Kurir pisao, tokom inauguracije američkog predsednika, Đerđ Matković, ambasador Srbije u Vašingtonu, prišao mu je i govorio mu o Srbiji, na šta je milijarder odgovorio da želi sastanak sa srpskim premijerom. Američki predsednik želi da se sastane sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, a našem ambasadoru u Americi Đerđu Matkoviću poručio je da što pre organizuje susret. Bliski susret - Naš susret se dogodio na predinauguracionom balu, koji je održan uoči inauguracije 17. januara, a koji je organizovao predsednik inauguracionog komiteta Tom Barak. Kad je Tramp sišao s bine posle govora, prišao sam mu, u ime naroda Srbije čestitao na pobedi, rekao mu da je njegova pobeda u Srbiji dočekana s velikim zadovoljstvom i da želimo da nastavimo saradnju sa SAD, da možemo da budemo koristan partner i da bi naše rukovodstvo s premijerom Vučićem na čelu želelo da se sastane s njim. On je kazao da zna da je njegova pobeda dobro primljena u Srbiji. Rekao je: „Vi ste divan narod, hajde da organizujemo sastanke“ - ispričao je tada Matković za Kurir.

Na visokom nivou VUČIĆ S PUTINOM I MERKELOVOM Aleksandar Vučić sastao se u poslednje dve nedelje marta sa dva važna državnika - Angelom Merkel, kancelarkom Nemačke, i Vladimirom Putinom, predsednikom Rusije. Vučić se s Merkelovom sastao 14. marta. Kako je nemačka kancelarka istakla posle sastanka, on je sproveo velike reforme za investicije i ispunio sve uslove za pregovore sa EU. Kandidat za predsednika Srbije vladajuće koalicije u Moskvi je boravio 27. marta, a sa Putinom je razgovarao o raznim temama - od samih predsedničkih izbora, situacije u regionu do trgovinske razmene dve zemlje.

Ekipa Kurira

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

IZBORNA NOĆ: Kurir pre svih!