Foto: AP, Beta

Pred sudar titana

TRAMP SE OŠTRI ZA SIJA: Biće to vrlo težak razgovor...

VAŠINGTON - Američki predsednik Donald Tramp predviđa da će predstojeći razgovori sa kineskim kolegom Sijem Đinpingom biti "vrlo teški", nagovestivši antagonistički stav uoči prvog samita dva lidera koji privlači veliki publicitet.

Planeta
> 18:06h

Trampov komentar na Tviteru izgleda najavljuje povratak tvrđem pristupu američkog predsednika, koji je u nedeljama posle izborne pobede oštro kritikovao azijskog diva pre nego što je ublažio svoju retoriku, smatra AFP.

"Sastanak s Kinom iduće nedelje biće vrlo težak, mi više ne smemo ...", tvitovao je Tramp, očito aludirajući na dolazak kineskog predsednika sledeće sedmice u Mar-a-Lago.

"Mi više ne smemo da imamo ogromne trgovinske deficite... i gubitak radnih mesta. Američke kompanije moraju da budu spremne da potraže druge alternative", dodao je.

Samit u Trampovoj rezidenciji na Floridi biće prvi susret "licem u lice" lidera dveju najmoćnijih svetskih država i vodećih privreda. Do sastanka dolazi u trenutku napetih američko-kineskih odnosa, pošto je, kako navodi francuska agencija, američki milijarder u više navrata prozivao Peking zbog trgovinske politike i ustezanja da izvrši pritisak na Severnu Koreju zbog nuklearnog i raketnog programa Pjongjanga.

Ipak, na današnjem brifingu u Pekingu, zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Deng Ceguang zaobišao je pitanja o Trampovim primedbama, ističući više puta da "Kina i SAD daju veliki značaj predstojećem sastanku dvojice predsednika".

"Vašington i Peking se "nadaju uspešnom sastanku, na kome će biti utvrđen pravi smer za jačanje bilateralnih odnosa", dodao je on.