Foto: Fonet Dragan Antonić

O reformi pravosuđa

BACKOVIĆ: Poglavlje 23 traži promene Ustava

BEOGRAD - U sprovođenju Akcionog plana za Poglavlje 23, ima kašnjenja, ali se on sprovodi u značajnom procentu, i u potpoglavlju o pravosuđu izveštavanje je bolje nego u ostala dva - ljudskim pravima i borbi protiv korupcije, ocenio je danas šef pregovaračkog tima za to poglavlje Čedomir Backović.

Politika
> 12:42h

Na sednici Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa za period od 2013. do 2018. godine, konstatovano je da su neka zakašnjenja u Akcionom planu uzrokovana kašnjenjem ustavnih promena u toj oblasti.

Kako je objasnio Backović, razlog je skorašnja odluka Ustavnog suda o prenosi nadležnosti sa Ministarstva pravde na Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, pa će ta rešenja morati da sačekaju ustavne promene.

Predstavnik Saveta za praćenje sprovođenja Akcionog plana za poglavlje 23 Ivana Ninčić ukazala je i da u oblasti vezanoj za procesuiranje ratih zločina ima 10 aktivnosti sa kojima se kasni, a one su usko povezane sa činjenicom da još nije izabran tužilac za ratne zločine.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 31.03.2017