Foto: Profimedia

UMRO KREATOR LGTB ZASTAVE: Iznenada preminuo Gilbert Bejker (65)!

Barjak napravljen 1978, za Dan slobode homoseksualaca u San Francisku, ubrzo je postao simbol svetske LGBT populacije

Planeta
> 00:00h

SAN FRANCISKO - Gilbert Bejker, koji je napravio čuvenu zastavu duginih boja, preminuo je u snu u 65. godini u Njujorku, objavio je San Francisko kronikl. Bejker je 1978. napravio zastavu za obeležavanje Dana slobode homoseksualaca u San Francisku. Ta manifestacija je kasnije prerasla u gej paradu, koja se danas održava širom sveta u većim gradovima.

Ideja različitosti Njegova zastava, koja ima osam boja, ubrzo je postala simbol svetske LGBT populacije. - Želeo sam da prenesem ideju različitosti i inkluzije koristeći nešto iz prirode da predstavlja našu seksualnost. Mislio sam da moramo da imamo zastavu koja će biti naš simbol, da smo kao narod ili pleme - rekao je Bejker u jednom intervjuu. Poštu poznatom aktivisti odali su brojni prijatelji i poznanici. - Duga je proplakala. Naš svet je postao manje šaren bez tebe, ljubavi. Gilbert nam je podario zastavu koja nas je sve ujedinila. Sad smo se ujedinili u bolu - naveo je scenarista Dastin Lens Blek. Moderni LGBT pokret Njegova originalna zastava imala je osam boja (ružičastu, crvenu, narandžastu, žutu, tirkiznu, indigo i ljubičastu). Kasnije je modifikovana i iz nje su izbačene ružičasta i indigo, a plava i tirkizna su zamenile mesto.

Simbol tolerancije IMA OSAM BOJA Sve boje na zastavi simbolišu nešto. Tako ružičasta predstavlja seksualnost, crvena život, narandžasta izlečenje, žuta sunčevu svetlost, zelena prirodu, tirkizna umetnost, indigo harmoniju i ljubičasta ljudski duh.

E.K.