Foto: Aleksandar Jovanović

Kurir istražuje

KAKO ODABRATI SREDNJU ŠKOLU: Upišite ono što volite! Ne slušajte roditelje

U Srbiji je dominantan uticaj oca i majke, društva, a uvažava se i mišljenje komšije, što je skroz naopako, ističe Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola

Društvo
> 00:00h

Završetak osnovne škole i izbor srednje, a samim tim i potencijalno buduće profesije, za učenike, ali i za njihove roditelje predstavlja jedan od najstresnijih perioda u životu. Kako izabrati srednju školu? Ova odluka može umnogome da odredi životni put deteta, pa joj se ne može olako pristupiti. Stručnjaci u razgovoru za Kurir savetuju da učenici najpre prate svoje želje i sposobnosti, a da najmanje pažnje obraćaju na izbor svojih drugova ili pritisak roditelja.

Test pred upis - Nažalost, u Srbiji je za izbor srednje škole dominantan uticaj roditelja, društva, ili mišljenje komšije, što je skroz naopako. Važno je izabrati profesiju koja vam leži, u kojoj možete maksimalno da se ostvarite. Savet je da pomoću testova profesionalne orijentacije i saveta psihologa nađete svoje polje interesovanja. Znam da roditelji misle da oni znaju bolje od svog 15-godišnjaka, ali važno je razgovarati i ne pritiskati dete - kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola. On dodaje da je njegova prva preporuka informacione tehnologije. - Svako zanimanje vezano za računare će u narednih deset godina biti dominantno, bili to administratori mreža ili tehničari medija. Takođe, savetovao bih i poljoprivrednu struku, sa akcentom na uzgajanje organske hrane, jer je to budućnost čovečanstva. Velika je potražnja i za školovanim kuvarima i konobarima, ali i za vazduhoplovstvo. Od trogodišnjih stručnih škola, na tržištu vlada prava jagma za bravarima, variocima, zidarima, tesarima, ali i vodoinstalaterima i keramičarima - nabraja Antić. Pomoć psihologa Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže da je veliko pitanje koja to srednja škola, odnosno profesija u Srbiji može da bude isplativa: - Deca pri izboru srednje škole idu često za društvom, što je u tom uzrastu donekle i logično, ali može mnogo da košta kasnije. Roditeljima bih takođe posavetovala posebnu pažnju kad razgovaraju o tome s decom. Preporučila bih da se uradi test sposobnosti kod psihologa, da bi se videlo da li je učenik za prirodne ili društvene nauke, a možda i za umetnost. Najvažnije da čovek radi ono što voli.

Kriterijumi za upis USPEH U OSNOVNOJ NOSI NAJVIŠE BODOVA Rangiranje učenika prilikom upisa u srednju školu vrši se na osnovu bodova ostvarenih tokom školovanja (maksimalno 70) i bodova stečenih na maloj maturi (maksimalno 30). Za upis u specijalizovane srednje škole prilikom rangiranja se uzimaju i bodovi koje su učenici stekli osvajanjem nagrada na nekom od takmičenja na državnom ili međunarodnom nivou.

Jelena Pronić