Foto: Profimedia

Da li ste jedan od njih?

OBIČNA UVREDA ILI MNOGO GORE OD TOGA? Ako niste znali ovo je PRAVO ZNAČENJE reči IDIOT!

Reč "idiot" označava nekoga ko je budalast, glup ili neuk, neupućen. Ova reč ima grčke korene i njeno pravo značenje će vas iznenaditi.

Zanimljivosti
> 00:00h

Pravo značenje termina "idiot" zapravo i te kako ima smisla i može se reći da je u uzajamnoj vezi sa današnjom definicijom. U staroj Grčkoj, u Atinskom polisu, bilo je normalno i veoma poželjno da se građani bave društvom i politikom. Svi su stremili ka tome da budu aktivni, a oni sebični i apolitični bili su izrugivani.

Foto: Profimedia

Oni koji se nisu bavili političkim i društvenim temama nazivani su idiotima (ΙΔΙΩΤΕΣ). Taj termin potiče od reči "idios" (ΙΔΙΟΣ), što znači "sam" odnosno - "gleda samo sebe". Ukoliko ne pokazujete nikakvu društvenu odgovornost i političku svest vi ste smatrani ravnodušnim, neukim i neobrazovanim čovekom.

Na latinskom jeziku ta reč transkribovana je u "idiota" i koristi se za imenovanje neobrazovane, neupućene osobe koja nema ni truni iskustva. Uzevši u obzir ove originalne definicije, nije teško doći do zaključka da moderno značenje termina "idiot" nije mnogo daleko od njih.

(Dnevno)