Foto: AP

Bezbednost

NAPAD U SANKT PETERBURGU UTERAO STRAH U KOSTI: Povećane mere bezbednosti u metroima širom sveta

Posle terorističkog napada u metrou u Sankt Peterburgu, lokalne vlasti velikih metropola širom sveta povećavaju preventivne mere bezbednosti.

Planeta
> 00:00h

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio najavio je da će gradske vlasti izdvojiti više novca za antiterorističke napore.

Bil de Blazio: Njujork će izdvojiti više novca za antiterorističke mere (Foto: Reuters)

"Uznemiravajuće je što vidimo da se napad u Sankt Peterburgu dogodio u isto vreme kada naša federalna vlada pokušava da smanji troškove za unutrašnju bezbednost, koja pomaže zaštiti naših metroa", rekao je De Blazio.

Policija: Nema konkretne pretnje Njujorku, ali ruski objekti dobili veću zaštitu (Foto: Reuters)

Policija je saopštila da "nema konkretne pretnje gradu Njujorku" trenutno, ali da je rasporedila svoje resurse na svaku ruski objekat koji bi mogao da bude meta napada u tom gradu. Policijski komesar Džejms Onil rekao je da poslednji napadi pokazuju da nije pitanje da li će se teroristički čin dogoditi "nego kada".

Matijas Fekl: Pojačane mere obezbeđenja javnog prevoza u Parizu (Foto: Reuters)

Istovremeno, francuski ministar unutrašnjih poslova Matijas Fekl rasporedio je dodatne snage zadužene za obezbeđivanje javnog prevoza u Parizu.

"Zbog ekstremno velike terorističke pretnje, vlada nastavlja da preduzima mere zaštite građana Francuske", navedeno je u saopštenju. Inače, u Francuskoj i dalje na snazi vanredno stanje posle napada u Parizu u novembru 2015. godine.

I Nju Delhi je pojačao mere bezbednosti u metrou (Foto: Printscreen YouTube)

Bezbednosne mere stavljene su na najviši nivo i u podzemnoj železnici u Nju Delhiju. Zvaničnici kažu da su snage centralne industrijske bezbednosti zadužene za obezbeđivanje više od 150 stanica železničke mreže indijske prestonice kojom se preveze više od 2,5 miliona ljudi dnevno.