Foto: Profimedia, 0077083848

Pili zaraženu vodu

EPIDEMIJA TIFUSA NA NOVOM ZELANDU: Jedan mrtav, 14 u bolnici

VELINGTON - Epidemija tifusa od koje je jedna osoba preminula, a najmanje 14 hospitalizovano pogodila je crkvenu zajednicu u Oklendu na Novom Zelandu, saopštili su danas zvaničnici.

Planeta
> 00:00h

Prema rečima ministra zdravlja Džonatana Kolmana, bolest na Novi Zeland donela je jedna osoba koja je putovala na Pacifička ostrva.

Većina zaraženih obolela je tokom prošle nedelje, a Kolman kaže da nadležni smatraju da do širenja tifusa nije došlo putem kontaminirane vode.

"Dakle, širi se direktnim kontaktom izmedju dve osobe. To je kongregacija koja deli hranu, koja je u bliskom kontaktu", rekao je Kolman. Zvaničnici su saopštili da su svi zaraženi pripadnici crkve Božija skupština Samoe iz Oklenda, a Kolman kaže da je 140 pripadnika kongregacije već testirano i da se smatra da ne postoji rizik za one koji nisu u direktnom kontaktu sa njima.

"Radimo sa crkvom kako bismo pronašli druge eventualno zaražene ljude i to radimo dok oni žale za gubitkom jednog od svojih članova", rekla je klinička direktorka regionalne zdravstvene službe Džulija Piters.