Foto: Profimedia

Ogromna i moralna podrška

ZA PRIMER DRUGIMA: Srbija izdvojila 950.000 evra za žrtve Holokausta

BEOGRAD - Srbija je, prema Zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta bez živih naslednika, za ovu godinu opredelila 950.000 evra finansijske podrške.

Društvo
> 00:00h

Moralna poruka toga je ogromna, jer je Srbija prva i za sada jedina država koja je to uradila, izjavio je danas predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš.

"Dakle, možemo da kažemo da smo u nečemu predvodnici. Od 47 potpisnika Terezinske deklaracije (potpisana 2009. u nekadašnjem logoru za Jevreje Terezin u Češkoj, kojom se poziva da se vrati imovina oteta žrtvama holokausta), Srbija je prva i za sada jedina država koja je to uradila Zakonom o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta", rekao je Sabadoš.

Sabadoš smatra da je realno da ostale države slede primer Srbije, naročito, kako je rekao, istočno - evropke države.

Podsetivši da je srpski parlament februara 2016. usvojio Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta bez živih naslednika, na osnovu kojeg je određena finansijska podrška Jevrejskoj zajednici u Srbiji, Sabadoš je objasnio da je namena tih sredstava određena u 10 tačaka.

"Jedna od tih namena je pomoć preživelima Holokausta, koji su za vreme Drugog svetskog rata bili na teritoriji današnje Srbije i koji su u Srbiji, ili koji su poreklom iz Srbije negde u svetu i to znači da je od 950.000 evra opredeljene finansijske podrške u ovoj godini, za tu namenu predviđeno 20 odsto, odnosno 190.000 evra ove godine biće direktno poslate na adresu preživelih Holokausta u Srbiji i u svetu", kaže Sabadoš.

Kako je dodao, uglavnom se radi o starijim osobama, koje imaju više od 80 godina i očigledne potrebe, ali naglašava da je to više simbolički iznos i gest, jer to "pojedinačno neće biti neki veliki iznos, ali ima veliku moralnu poruku".

Kako je ranije saopštila Svetska jevrejska organizacija, taj zakon predviđa da srpska vlada isplaćuje po 950.000 evra godišnje 25 godina Federaciji jevrejskih zajednica, a tokom najmanje prvih deset godina petina tog novca biće odvajana za direktno isplatu osobama koje su preživele Holokaust.

Prve isplate upravo počinju, dok će programom biti obuhvaćeno 1.000 preživelih u 27 zemalja širom sveta, uključujući i Srbiju, čija je spremnost da se bavi pitanjem jevrejske imovine za koju se nisu javili naslednici, pozdravljena, a pozvane su i ostale zemlje da slede njen primer.

U donošenju tog zakona veliku ulogu su imale Svetska jevrejska organizacija za restituciju i Federacija jevrejskih zajednica u Srbiji, dok, prema podacima, u Srbiji danas živi oko 3.000 Jevreja.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 05.04.2017: Da li će sutra biti doneta odluka o izručenju Haradinaja?