Foto: Dado Đilas

Muke s kadrovima

PROBLEM U MATEMATIČKOJ GIMNAZIJI: Genijalcima predaju tehnološki viškovi

Zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, ova škola od posebnog nacionalnog značaja ne može da zaposli visokostručne profesore

Beograd
> 21:56h

Matematička gimnazija, škola od posebnog nacionalnog značaja, primorana je da zapošljava tehnološke viškove drugih škola da predaju talentovanoj deci, a sve zbog privremene zabrane zapošljavanja u javnom sektoru koja je i dalje na snazi.

Vlada Srbije uvela je privremenu zabranu zapošljavanja u javnom sektoru pre tri godine, a ova mera je produžena i na ovu godinu. Tokom te tri godine određen broj profesora Matematičke gimnazije otišao je u penziji, ali zbog zakona - novi stručnjaci ne mogu da se zaposle. - Neki od prethodnih ministara prosvete sa sindikatom je sklopio dogovor o tehnološkim viškovima, a zatim je to ušlo u kolektivni ugovor koji se odnosi na sve škole, uključujući i Matematičku gimnaziju. Mi smo se tako našli u besmislenoj situaciji, gde umesto da izuzetne učenike podučavaju izuzetni profesori, mi dobijamo tehnološke viškove iz drugih škola - rekao je direktor ove škole Srđan Ognjanović. On pojašnjava da to praktično znači da bi u Matematičku gimnaziju na mesto penzionisanih profesora došli oni koji su u drugim srednjim školama najlošije ocenjeni. - Kad je reč o stručnosti kadra, potrebe Matematičke gimnazije su zahtevnije zbog intenzivnijeg i naprednijeg programa i natprosečne dece koja upisuju ovu školu, tako da ova odluka u najmanju ruku deluje nepromišljeno - smatra Ognjanović. Prošle godine je Matematička gimnazija proslavila 50 godina postojanja, a za to vreme je kroz ovu školi prošlo 7.000 učenika koji su svojoj zemlji doneli 480 medalja i 500 doktorata.

Ministar Šarčević ODLUKA JE NA DIREKTORIMA Upitan o navodima da penzionisane profesore zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru zamenjuju bivši zaposleni koji su ranije proglašeni tehnološkim viškom, ministar prosvete Mladen Šarčević je pojasnio da je taj problem rešen dogovorom i da će nov zakon obezbediti „visoke kompetencije direktorima“ da ne bi dolazilo do sličnih situacija.

J. PRONIĆ