Foto: Profimedia

Ozloglašeni Tomahavk

OVO JE RAKETA KOJOM JE TRAMP UDARIO NA SIRIJU: Isto oružje opustošilo je i Jugoslaviju 1999. godine

Američka vojska sinoć je napala sirijski aerodrom u Šajratu lansiranjem 59 raketa tipa tomahavka kao odmazdu za upotrebu hemijskog oružja u Idlibu.

Planeta
> 04:18h

Američki predsednik, Donald Tramp naredio je vojne napade na Siriju u četvrtak zbog korišćenja hemijskog oružja koje je ubilo najmanje 86 ljudi, uključujući i decu. Dva ratna broda u istočnom Mediteranu lansirali su 59 raketa Tomahavk na vojne baze sirijske vlade, saopštili su američki zvaničnici.

Tomahavk je krstareća raketa srednjeg dometa, a razdaljina koju može da pređe je od 1.250 kilometara do 2.500 kilometara. Iste rakete korišćene su i u bomabardovanju Jugoslavije 1999. godine, a na sličnosti ova dva napada ukazali su i pojedini ruski zvaničnici.

Vojni analitičar CNN-a rekao je da je Tomahavk dobar izbor za ovakvu vrstu napada.

"To je ono za šta je Tomahavk i napravljen. Udara na niskom novou i to u fiksne objekte bez rizika po vazdušnu posadu", istakao je Rik Francona, penzionisani američki potpukovnik vazduhoplovstva.

Tomahavk rakete ispaljene su s mora i putuju relativno nisko, blizu zemlje, i vođeni su naprednim navigacionim sistemima, što znači da SAD mogu da ciljaju vazduhoplovne baze u Siriji izdaleka.

Tomahavk može biti opremljen sa 453 kilometara konvencionalne bojeve glave, rekla je mornarica. Iako ove rakete imaju mogućnost da nose nuklearni teret, političari su ukinuli ovu mogućnost.

(cnbs.com)