Foto: AP

Predsednik Vlade Srbije

VUČIĆ: Protesti su praznik demokratije! Šetajte koliko god hoćete i gde god hoćete!

Premijer Aleksandar Vučić pozvao je danas RIK da javno otvori džakove sa izbornih mesta, za koja Saša Janković osporava broj prebrojanih glasova.

Politika
> 00:00h

"To je notorna glupost", rekao je na pitanje novinara kako komentariše optužbe Jankovića da je "pokradeno 319.000 glasova", i podsetio da je unapred upozoravao šta će da se desi.

"Ništa nikada nisam ukrao, potpuno sam miran i znam koliko smo ubedljivo pobedili" rekao je Vučić.

Vučić je rekao da neki političari znaju da su sami lopovi, pa misle da i drugi kradu kao oni.

Kako je rekao, zamoliće RIK, odnosno članove SNS u Komisiji, da otvore dzakove sa biračkih mesta 27 i 85, koja Janković pominje i da javno, pred novinarima i kamerama prebroje glasove.

Na pitanje kako komentarise Jankovićevu tvrdnju o više od 300.000 pokradenih glasova, do koje je došao na osnovu dva biračka mesta, rekao da je "matematička računica kojom su došli do tog broja smešnija i od onoga što je svojevremeno radio Radulović.

Ima političara koji izgube i pruže ruku, ali i onih koji se neodgovorno ponašaju i za koje je i pre izbora procenio da će nasiljem reagovati na loše rezultate, primetio je.

Jedino, međutim, što ne može to je nasilje i to nikome nećemo dozvoliti, kaže.

Vučić je podsetio da je prvo bilo reči o 800.000 "ukradenih glasova", odnosno tvrdilo se i da su to glasovi preminulih, uz opasku da su to "mrtvi ustali iz groba pa glasali" a da se sada sa tog broja spalo na 300.000.

Kako je rekao, neki polaze od sebe i ti političari znaju da su lopovi, a neki čeznu da primaju platu od 3.500 evra i misle da i drugi rade ono što oni rade.

Nema problem s tim što ljudi izlaze na ulice i izražavaju svoje nezadovoljstvo iz raznih razloga, ali je, ističe, bitno da sve bude mirno i demokratski.

Neki su mislili da izazovu sukobe, da će sada "diktarorski režim" da izvede policajce i da se desi svašta, a nigde policajaca nema.

"Ono što su oni želeli kordoni bili su sukobi, trikovi iz udžbenika, da daju cvet policajcima, da primene patetične trikove koji su rpimenjivani u mnogim zemljama. Mi smo sklonili policiju i vojsku da mogu da rade šta hoće, koliko hoće, jedino što ne može jeste nasilje", poručio je Vučić.

"Mislim da je ovo pravi praznik demokratije", naznačio je Vučić i poručio da svako može gde hoće, ispred skupštine, vlade, i kad god hoće da iskaže svoje nezadovoljstvo i da je to sve u redu sve dok je mirno i dok se ne ugrožava ustavni poredak zemlje.

Juče je bilo 8.400 ljudi, koji su protestvovali ispred Vlade, najviše ih je u jednom momentu bilo 9.550 dok ih je ispred Palate Srbija bilo 5.700, precizirao je Vučić i naveo da su to prave cifre i da je u svakom slučaju to veliki broj.

Dodao je da sve te ljude poštuje i da ih razume i da ima osećaj da oni nisu uvek razumeli njega, ali ni on njih i da treba da otvore dijalog i razgovaraju.

On je ironično rekao i da će predložiti zakon da je pobednik onaj ko ima manje od 45 odsto u odnosu na pobednika izbora, a premijer direktno da postane onaj ko ima 50 odsto manje glasova od prvoplasiranog i da tako više nikakvog problema nema.

Premijer je poručio da će izborna volja građana biti poštovana i da nijednog sekunda neće biti ugrožena.

Kako je rekao, drugi su imali dvostruko više kontorolora nego oni, čak i na KiM, da je bilo svega 42 prigovora od kojih je osam uvaženih i to zbog sitnih nepravilnosti i dodao se ovakve stvari rade kada ne mogu da se dobiju glasovi na programima, pa se onda služi svim i svačim.

Što se tiče Jankovića on je oduvek bio poltičar nije nikada obavljao drugi psoao iako je imao drugu funkciju.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV UŽIVO PROTEST 6. DAN Koalicija vojska, policija, narod krenuli ka skupštini