Foto: Profimedia, Marina Lopičić, Damir Dervišagić

Ekipa komada „Ljubav, ljubav, ljubav“ na mukama

ZA BITLSE 10.000 EVRA: Atelje mora da plati basnoslovnu sumu za pesmu All You Need Is Love!

Ništa bez love Atelje 212, da bi u novoj predstavi koristio numeru „All You Need Is Love“, mora da plati autorska prava, za koja nema budžet

Pop kultura
> 02:42h

Atelje 212 obradovaće 21. aprila svoju vernu publiku premijerom komada „Ljubav, ljubav, ljubav“ po tekstu Majkla Barleta i u režiji Alise Stojanović. Autorski tim našao se, saznaje Kurir, u problemu i neće moći da izvede i koristi čuvenu pesmu „All You Need Is Love“ jer vlasnicima autorskih prava moraju da isplate honorar od 10.000 evra. Profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti Alisa Stojanović i njen saradnici nemaju toliki budžet i odlučili su da drugačije reše scene u kojima se čuje veliki hit autora Džona Lenona. Pola veka istorije Komad „Ljubav, ljubav, ljubav“ govori o sukobu generacija unutar jedne porodice tokom pola veka. Glavne uloge poverene su Tihomiru Staniću i Dari Džokić. Kroz tri prelomne tačke za kulturu druge polovine 20. veka i početka 21. veka, kao i intimne živote junaka predstave, komad mapira probleme usred progresivnog menjanja komunikacionih modela i promene različitih ideoloških vizura. Mladost i iskustvo Priča počinje istorijskim trenutkom za popularnu kulturu, emitovanjem direktnog satelitskog TV prenosa programa „Naš svet“ (25. juna 1967), odnosno iščekivanjem nastupa Bitlsa i izvođenjem velikog hita. Ovaj trenutak je odabran za predstavljanje osnovnog motiva i simbola kojim je označena generacija novog poretka, promene sveta i čovečanstva, ideje o miru i slobodi. U podeli su još Uroš Jakovljević, Filip Hajduković, Iva Ilinčić, Radmila Tomović i Dejan Dedić.

Istorija pesme BAJAGA ISKORISTIO REFREN Pesma „All You Need Is Love“ napisana je po narudžbini britanske državne radio-televizije BBC. Tekst pesme, čiji naslov znači „sve što ti treba je ljubav“, promovisao je međunarodnu saradnju koja je simbolisala ceo projekat, odnosno tada popularne pacifističke, ali i kontrakulturne stavove. Kasnije su je obradili brojni izvođači, kao i Momčilo Bajagić Bajaga, koji ima pesmu „Samo nam je ljubav potrebna“.