Foto: Dado Đilas I Dragana Udovičić

Ugledni američki list prati situaciju nakon predsedničkih izbora

NJUJORK TAJMS O ULIČNIM PROTESTIMA: Izbori u Srbiji potkopali demokratiju!

Sa ubedljivom pobedom Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima 2. aprila, Srbija je korak bliže autokratiji, piše njujorški dnevni list Njujork Tajms.

Politika
> 00:00h

"Iako je funkcija predsednika uglavnom ceremonijalna, gospodin Vučić će sada sam moći da izabere svog naslednika na mestu premijera i konsoliduje svoju moć, pošto su Parlament i sudstvo odavno pod kontrolom njegove Srpske napredne stranke. Kako je sloboda medija ozbiljno smanjena, a politička opozicija marginalizovana, njegova koncentracija moći ne sluti ništa dobro po srpsku demokratiju", tvrdi američki list.

Foto: Printscreen

List dalje navodi da, iako je Vučić osvojio više od 50 odsto na izborima, čime je daleko nadmašio drugoplasiranog Sašu Jankovića sa 16 odsto, izbori su ozbiljno poremećeni optužbama o zastrašivanju birača i gotovo potpunom dominacijom Vučića i njegove partije u medijima.

Foto: Damir Dervišagić

"O cinizmu mnogih Srba svedoči što je Luka Maksimović, pod pseudonimom Ljubiša Beli Preletačević - ime koje aludira na osobu koja menja političke stranke radi lične koristi, osvojio čak 9 odsto glasova. Ali političko nezadovoljstvo Srba daleko prevazilazi cinizam. Svakog dana posle izbora hiljade demonstranata, uglavnom mladih ljudi, šeta ulicama Beograda, duvajući u pištaljke i noseći transparente sa sloganima poput "Dole diktatura" i "Vučiću, pokrao si izbore". Gospodin Vučić se hvali da je znak da Vlada nije reagovala na proteste "dokaz demokratije". S obzirom na odvratan stepen represije javnih protesta u mnogim autokratskim zemljama, on je u pravu ili možda jednostavno ne razume da bi zviždanje studenata moglo biti velika pretnja sada kada su izbori završeni", stoji u članku Njujork Tajmsa.

Foto: Zorana Jevtić

Dalje se navodi da bi, u svakom slučaju, Vučić mogao da pokaže svoju posvećenost demokratiji vraćanjem slobode medijima, omogućavanjem javnog iznošenja različitih mišljenja i nezavisnih izvora informacija, ali i naredbom o istraživanju navoda o zastrašivanju birača, uz obećanje da će svi umešani biti kažnjeni.

Foto: Fonet

"Evropski lideri koji u moćniku kao što je Vučić vide snagu stabilnosti i koji se nadaju da će on održati obećanje o putu Srbije ka Evropskoj Uniji, iako uticaj Rusije na Balkanu raste, moraju da odole iskušenju da skreću pogled kada Vučić i njegovi moćnici drže monopol nad političkim institucijama u zemlji i njenim medijima. Pristati na takvu kontrolu gospodina Vučića značilo bi izdaju elementarnih vrednosti Evropske Unije i velikog broja Srba koji u njoj vide svetionik demokratskih prava, pogotovo u vreme kada lideri istočne i centralne Evrope okreću leđa demokratiji", zaključuje uređivački kolegijum Njujork Tajmsa.

POGLEDJATE BONUS VIDEO:

KURIR TV: Sedmi dan zaredom studenti na ulicama