Foto: Printscreen YouTube

Kriza

POTPREDSEDNICA DUI: Makedonija je talac jeftinih trgovaca populizmom

Potpredsednica najveće albanske partije u Makedoniji DUI Teuta Arifi ocenila je da su lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski i vrh njegove stranke "jeftini trgovci populizmom" koji Makedoniju drže u zatočeništvu.

Severna Makedonija
> 00:00h

"Makedonija je talac jedne nerealne i naizgled demokratske, nekorektne tendencije određene grupe političara i jeftnih trgovaca populizmom, koji se trude da svoje unutrašnje probleme i strahove predstave kao patriotsku bitku za očuvanje države od virtuelnog neprijatelja", rekla je.

Po rečima Arifi, u političkoj istoriji i literaturi to je "već konzumirana i više puta isčitana teza karakteristična za određene totalitarne političke elite, koje su izgubljene u svojoj sebičnoj potrebi za vlašću koja nikad nije bila na nivou njihovog intelektualnog kapaciteta".

Kako je istakla, problem u Makedoniji ne može da se predstavi kao međuetnički, iako se u poslednje vreme stalno propagira ta ideja koja služi onima - vrhu VMRO DPMNE, za koje promena vlasti znači kraj.

"Pokušaj da se albanski narod u Makedoniji predstavi kao spoljni faktor agresije na državu je konceptualno naivan, ali kratkoročno opasan akt bezumlja", rekla je potpredsednica DUI.

Arifi je rekla da DUI radi na nalaženju mirne i demokratske forme delovanja kojom će se omogućiti da i VMRO DPMNE mirno preda vlast novoj parlamentarnoj većini, bez ikakvih posledica po stabilnost i demokratski poredak zemlje.

"Naše zajedničko političko delovanje u novoj parlamentarnoj većini podrazumeva što skorije formiranje reformske vlade, što je poruka koja nam je više puta stigla od naših partnera - EU i SAD", rekla je potpredsednica DUI Teuta Arifi.

Stranka Nikole Gruevskog, koja je deset godina vladala u koaliciji sa albanskom partijom DUI, odbija da preda vlast novoformiranoj parlamentarnoj većini koju predvodi suparnički SDSM Zoran Zaeva u kojoj je sada i DUI. VMRP DPMNE za to koristi sve mogućnosti koje su joj na raspolaganju, među kojima je i blokada parlamenta.

U sprečavanju nove parlamentarne većine da formira vladu Gruevskom pomaže predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbijanjem da lideru SDSM Zoranu Zaevu poveri mandat za formiranje vlade iako Zaev ima parlamentarnu većinu.