Foto: Kurir Tv

Američki senator u poseti Srbiji

(KURIR TV) VUČIĆ SA MEKEJNOM U VILI MIR: Sa senatorom sam iskren, nije vršio nikakav pritisak na nas

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Vili Mir sa američkim senatorom Džonom Mekejnom posle čega je usledilo zajedničko obraćanje novinarima.

Politika
> 00:00h

Prvi se obratio premijer Aleksandar Vučić koji je na početku izrazio zahvalnost senatoru Džonu Mekejnu koji najčešće dolazi u Srbiju i pokazuje najveće interesovanje za našu zemlju.

- Razgovarali smo o Kosmetu, dijalogu s Prištinom, evropskom putu Srbije, situaciji u Bosni i regionu, ali i prisustvu američkih kompanija u Srbiji i njihovih investicija za koje želimo da ih bude više - kazao je Vučić dodajući da je sa senatorom razgovarao o mnogim temama za zajedničkim radnim ručkom.

Foto: Printscreen

On je rekao da je upoznao Mekejna o pitanjima ne uvek jednostavne već kompleksne situacije u regionu, kao i o hitnoj inicijativi za dijalog sa Albancima.

Prema Vučićevim rečima, razgovarali su i o evropskom putu Srbije i podršci SAD na tom putu. Posle razgovora sa američkim senatorom Vučić je rekao da je ponovio stav da Srbija ne želi da pripada nijednom vojnom savezu. Dodao je i da je bilo reči i o situaciji u BiH, o potrebi većeg prisustva američkog političkog establišmenta i kompanija u Srbiji, kao i o učešću Srbije u mirovnim operacijama u svetu.

Foto: Kurir TV

"Ja sa Mekejnom tako ne razgovaram, nije vršio nikakav pritisak na nas"

Na pitanje novinara da li je Mekejn u razgovoru s Vučićem vršio pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji kao i da tzv. nezavisno Kosovo bude primljeno u NATO, Vučić je rekao sledeće...

- Mi, inače, tako ne razgovaramo, ja sam iskren sa senatorom Mekejnom i sve što sam rekao ovde, kažem i u Moskvi, Vašingtonu, Parizu... A to je da je Srbija suverena, nezavisna i vojno neutralna država - rekao je Vučić dodajući da stav prema sankcijama Rusiji ostaje isti, odnosno da ih nećemo uvoditi.

O saradnji u oblasti antiterorizma

I Vučić i Mekejn istakli su važnost saradnje naših dveju zemalja u oblasti antiterorizma, posebno u trenutku u kojem se savremeni svet nalazi. Obojica su pohvalila današnju zajedničku vežbu srpskih specijalnih jedinica SAJ i američkih specijalaca.

(FOTO) VEŽBA SRPSKIH SAJOVACA SA AMERIKANCIMA: U Beogradu vežbali gađanje pod stresom!

Foto: MUP

Mekejn izrazio saučešće Srbiji zbog pogibije pilota

Novinarima se potom obratio i senator Mekejn koji se zahvalio na toploj srpskoj dobrodošlici, ali i izjavio saučešće srpskom narodu zbog pogibije dva pilota Vojske Srbije.

Foto: Printscreen

- Kao pilot ja najbolje razumem koliko je to teško - rekao je Mekejn. On je potom čestitao Vučiću na pobedi na predsedničkim izborima.

- Srbija igra vitalnu ulogu kao "sila pomirenja" i glavna privreda u regionu, istakao je američki senator i dodao: "Potrebno je hrabro liderstvo da bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine, a to ću isto ponoviti i u Prištini, u narednim danima ove sedmice."

Foto: Kurir TV

On je rekao da je srpskom premijeru čestitao na napretku u ekonomskim reformama. "Siguran sam da je predsednik svestan da je za napredak na tom putu potreban dalji rad", dodao je on.

Mekejn je osim o odnosima sa Srbijom i važnosti zajedničke borbe naših dveju država protiv terorizma, te dijalogu s Prištinom, najčešće odgovarao na novinarska pitanja o odnosima s Rusijom, sankcijama toj zemlji i njenom učešću u ratu u Siriji. Na pitanje novinara da li je Rusija znala da je upotrebljeno hemijsko oružje u Siriji, Mekejn je rekao da veruje da jeste.

Foto: Printscreen

O Saši Jankoviću i navodnom protestu u četvrtak

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da pred Mekejnom neće govoriti jer o političkim protivnicima poput Saše Jankovića ne govori pred inostranim gostima. Odgovarajući na pitanje o situaciji u regionu, Vučić je rekao da je za sve nas od presudnog značaja očuvanje stabilnosti jer bi "prelivanje bilo kakvih sukoba iz Makedonije bilo opasno po jug ali i celu Srbiju tako da se u njihove unutrašnje stvari ne mešamo".

VUČIĆ U VILI MIR: Nisam zakazao protest za četvrtak, ne znam odakle vam to?!

Foto: Kurir TV

(EPK/Foto: Kurir TV)